Annonceinfo

Er rødvin virkelig sundt?

Rødvin forebygger både kræft, hjertesygdomme, hjerneskader, overvægt og aldring. Eller gør det? Hvad er egentlig sandheden om den blodrøde drik?

Det er tilfredsstillende at tænke, at rødvin er sundt, når treliteren åbnes fredag aften. Men er det egentlig sandheden? (Foto: Colourbox)

Der har været skrevet mange historier om rødvin gennem årene. Som regel med et positivt fortegn.

Måske har du hørt, at rødvin kan sænke risikoen for astma? Eller at du bliver ældre langsommere med et glas om dagen? Eller at vinen sænker blodtrykket?

Samtidigt kan sundhedsmyndighederne og erfaringen fortælle os noget ganske andet: Rødvinspimping kan være problematisk at tackle. Det gælder både på kort sigt – beruselsen – og i længden, hvis du bliver alkoholiker.

Resveratrol har gode effekter - på mus

Så hvad er egentlig status på rødvinen: Bør du tage dig et glas om dagen?

Thomas Walle er professor i farmakologi ved Medical University of South Carolina i USA. Han har forsket i resveratrol, et af de vigtigste virkestoffer i rødvin.

»Der er ingen tvivl om, at rødvin indeholder et aktivt stof, som har positive effekter på mus, fluer og i dyrkede celler i laboratoriet. Det store og vigtige spørgsmål er, om det kan bruges til at behandle sygdomme hos mennesker,« siger han til forskning.no.

Alkohol generelt er godt, ikke rødvin specielt

Rødvin indeholder, som de fleste ved, alkohol. Og at moderate mængder alkohol er godt for kroppen, det er de fleste forskere efterhånden enige om.

Det vises blandt andet gennem det såkaldte franske paradoks: Typisk fransk kost indeholder meget fedt, og særligt meget af det mættende fedt, som vi bliver advaret imod. Men hjerte-karsygdomme er ikke særligt udbredt blandt franskmænd; det modsatte af det, man forventer med en sådan kost.

Teoretisk set kunne du tage dig en spiseskefuld tequila, lige såvel som et glas rødvin, hvis det er hjertet, du er bekymret for. Men hvor mange gør egentlig det? (Illustration: Colourbox)

Så hvad er franskmændenes hemmelighed?

Et lille glas rødvin til middagen, viser forskningen – men ikke på grund af druerne eller alkoholprocenten. Det er alkoholen generelt, der gør forskellen.

»Man har længe snakket om, at alkohol har en beskyttende effekt på hjerte-karsygdomme. Flere undersøgelser tyder på, at 1-2 glas om dagen forebygger hjertesygdomme,« forklarer Lars Retterstøl, overlæge ved afdeling for medicinsk genetik ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

»Man ved, at alkohol øger HDL-kolesterolet, altså det gode kolesterol. Man regner med, at noget af alkoholens tilsyneladende beskyttende effekt kan tilskrives den effekt, det har på HDL, selvom dette ikke er fastslået helt,« siger han.

Antioxidanter er rødvins specielle stikord

Det kan være, at rødvinen alligevel beskytter mere end bare alkoholprocenten skulle indikere. For det, at alkoholen generelt kan være godt for helbredet, udelukker ikke, at rødvin oveni kan give nogle ekstra helbredsfordele.

For at få svar på, om det er tilfældet, må vi se på, hvad det er, der er specielt ved rødvin. Stikordet er antioxidanter – kemiske stoffer, som hindrer såkaldt oxidativt stress, en art nedbrydning af kroppens celler.

I rødvin finder vi to typer af antioxidanter: resveratrol, og to varianter af flavonoider, flavanol og antocyanidin. Det er gerne disse stoffer, der bliver forsket i, når pressemeddelelser ramler ind med overskrifter som at ”rødvin er godt for dit” eller ”rødvin beskytter mod dat”.

Men du bør du stadig sætte dig grundigt ind i forskningen, før du til næste festivitas sætter i gang med en sløret forsvarstale for vinen.

Celler drikker lidt rødvin
Bananfluer bruges ofte, når forskerne studerer virkestofferne i rødvin. Men det er ikke sikkert, at fluer får den samme beruselse af rødvin, som vi gør. (Foto: Brian Gratwicke)

Tag for eksempel et studie fra 2002, som viste at rødvin beskytter mod prostatakræft.

Det forskerne faktisk fandt ud af var, at flavonoider hindrer væksten af prostatakræftceller i et prøverør. Det var altså ikke sådan, at studiet undersøgte alpehueklædte mennesker, som drak en god Bordeaux til maden. Her var et af de mange stoffer i rødvin koncentreret og sprøjtet direkte ind i cellerne.

Det er vel de færreste af os, der drikker på den måde…

Er det hip som hap, om man får koncentrerede antioxidanter i sig, eller om man får dem gennem rødvin til maden? Hvor godt klarer kroppen at bruge antioxidanter, som kommer ind gennem munden?

Svaret på det første spørgsmål er nej. Svaret på det andet er, at kroppen er vældig dårlig til at udnytte antioxidanter, som vi spiser og drikker.

Antioxidanter fra rødvin optages dårligt

»Generelt set optages den type antioxidanter, som findes i vin, skidt. Vi ved meget lidt om, hvad der sker med stofferne, når de kommer ned i tarmen,« fortæller Anette Solli Karlsen.

Hun forsker i molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo, og var i 2007 med i et studie, som så på hvilken effekt antioxidanterne i rødvin har på kroppen. Studiet blev gennemført sammen med Lars Retterstøl og andre forskere fra Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

»Der har været foretaget nogle studier, som viser, at der er en umiddelbar stigning af antioxidanter i blodet, efter man har drukket rødvin, men effekten er vældig kortvarig,« fortæller Anette Solli Karlsen.

De ædle dråber består bl.a. af gavnlige stoffer, der gemmer sig bag ord som resveratrol, flavanol og antocyanidin. Det er antioxidanter – de virkningsstoffer, der kan have en gavnlig effekt på sundheden. (Foto: Colourbox)

»Det ser ud til, at stofferne udskilles af systemet i løbet af nogle timer. Så der er definitivt en masse antioxidanter i rødvin, men om vi kan bruge dem – det er mere usikkert.«

Antioxidanter ryger ud i den anden ende

Thomas Walle har hjulpet med at skrive artiklen om resveratrol på informationssiden Micronutrient Information Center, som hører under Oregon State University i USA. Det er en hjemmeside, som opsummerer forskningen i en række næringsstoffer, som for eksempel kaffe, nødder og forskellige vitaminer.

I artiklerne om de antioxidanter, vi kan finde i rødvin, er der lidt at juble over for de af os, der gerne vil skære vores forbrug af vin ned. Her står nemlig, at den såkaldte biotilgængelighed for disse stoffer er lav. Biotilgængelighed er et mål for, hvor meget af et virkestof, som faktisk når frem til virkestedet.

»Resveratrols biotilgængelighed er lav, fordi stoffet hurtigt fordøjes og elimineres,« siger Victoria Drake, forsker ved Oregon State University, og en af de ansvarlige for informationshjemmesiden.

Det samme gælder for flavonoider: De typer af flavonoider, der findes i rødvin, er dem, vi mennesker er dårligst til at bruge.

I stedet for, at antioxidanterne fragtes til celler, hvor de kan beskytte mod oxidativt stress, havner de fleste altså i kanalerne, der fører ud af kroppen.

Dosis puttet i mus er langt højere end et glas rødvin

Endnu en usikkerhed i forskningen er , hvor meget rødvin der skal til, før det eventuelt gavner.

På Oregon State Universitys informationsside kan vi læse, at den forskning, der er blevet foretaget i resveratrol og flavonoider, som regel er forsøg på mus, bananfluer og på celler, som fremdyrkes i petriskåle i laboratoriet.

citatDer kan være en forskel på, hvad der kan være et godt råd for et individ, og hvad der er et godt råd for en hel befolkning.
- Steinar Krokstad

At sammenligne sådanne forsøg med menneskestudier er i bedste fald vanskeligt.

»Det er vigtigt at bemærke, at koncentrationen af resveratrol, som er blevet brugt i de studier, sandsynligvis ikke er opnåelige for folk, som drikker moderate mængder rødvin,« påpeger Victoria Drake.

Ingen sikre data viser, at resveratrol virker

Den mængde resveratrol, som forsøgsdyrene eller –cellerne får i sig, er normalt mellem ti og hundrede gange større, end det højeste niveau som nogensinde er målt i blod efter mennesker har drukket rødvin.

I 2010 blev den første internationale konference om resveratrol og sundhed afholdt i Roskilde i Danmark. Der skulle resveratrolens påvirkning af os mennesker debatteres.

Konklusionen lød som følger:

»Der findes endnu ingen sikre forskningsbaserede data, som viser, at resveratrol kan forhindre sygdom hos mennesker, eller forlænge menneskeligt liv.«

Sundere folk drikker rødvin, ikke omvendt

Nogle rødvinsstudierer er imidlertid gennemført med mennesker som forsøgspersoner. Et studie fra Tromsø viste, at folk, som tog sig et glas rødvin, klarede sig bedre ved nogle tankeopgaver, end dem der holdt sig fra at drikke.

Men heller ikke her kunne forskerne garantere, at det faktisk er vinen, der er forklaringen.

For nogle kan et glas vin om dagen være helt OK, uden at man af den grund skal overdrive vinens helbredsgevinster. (Foto: Colourbox)

»Det er vigtigt at huske på såkaldte ’confoundere’, altså andre faktorer, som bliver associeret både med det at drikke vin og med den positive effekt, du ser i studier,« forklarer Steinar Krokstad, leder af Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT.

»Det, der er typisk, er, at der drikkes mere vin blandt folk med højere socioøkonomisk status. Folk, som drikker rødvin, har ofte god økonomi, høj uddannelse, de motionerer oftere, deltager mere i kulturlivet, har højere anseelse i samfundet og de ryger mindst af alle. Så den gruppe, som tager sig bedst ud, når man ser på rødvin, har vældig mange andre positive sundhedsadfærdstræk knyttet til sig.«

Dermed kan det ske, at rødvin ikke beskytter mod hjerneskader, men tværtimod at folk, som tilfældigvis drikker meget rødvin, generelt set lever sundere, og derfor er mere beskyttet.

Alkohol ville måske blive forbudt i dag

Ifølge overlæge Lars Retterstøl er det i alle tilfælde en overdrivelse at sige, at rødvin er godt for helbredet, selv om det skulle vise sig, at antioxidanterne i vinen er lige så gode for os, som de er for fluerne.

»Det er ikke sikkert, at hverken alkohol generelt eller rødvin specielt er godt for helbredet. Tværtimod er der meget overbevisende dokumentation på, at det ikke er godt for os, fordi det øger faren for ulykker, vold, selvmord, depressioner og mange kræftformer, bare for at nævne nogle stykker,« påpeger han.

»Hvis alkohol ikke allerede var en del af vores kultur, er jeg overbevist om, at myndighederne ville gøre en stor indsats for at hindre udbredelsen, og med god grund.«

Når det handler om beskyttelse mod hjerte-karsygdomme, tror Lars Retterstøl alligevel, at alkoholen har sin plads.

»Man kommer ikke udenom, at alkohol ser ud til at beskytte mod hjerte-karsygdom, selvom det ikke er endeligt bevist. Siden hjerte-karsygdomme er den sygdom, som kræver flest liv i vores samfund, vil selv en moderat beskyttende effekt betyde meget for dødeligheden,« siger han.

Resveratrol lige så stærkt som medicin
citatMan kommer ikke udenom, at alkohol ser ud til at beskytte mod hjerte-karsygdom, selvom det ikke er endeligt bevist.
- Lars Rettestøl

Så hvad er forskernes konklusion? Thomas Walle er forsigtig optimist:

»Jeg har læst litteraturen om resveratrol, og om mange andre kemikalier vi får gennem maden, og jeg tror, at stoffet faktisk har positive effekter på vores krop. Sammenlignet med studier af menneskeskabt medicin, må jeg påpege, at beviserne for biologisk aktivitet er lige så stærke for resveratrol som for meget medicin.« siger han.

I konklusionen fra resveratrolkonferencen i Roskilde kan vi desuden læse, at stoffet i hvert flad ikke kun er farligt: Det er aldrig blevet rapporteret om negative bieffekter af at have resveratrol i sig.

»Da disse stoffer ikke er skadelige i sig selv, kan vi jo lige så godt benytte os af fordelene ved at indtage dem. Det har for øvrigt gjort, at jeg er en entusiastisk, om end ikke overdreven rødvinsdrikker.«

Enkelte kan drikke mere, andre bør drikke mindre

Steinar Krokstad er mere tilbageholdende i sin vurdering. Han mener, at vi må se på rødvin i et større perspektiv.

»Vi ved, at jo flere som drikker, og i jo flere anledninger, der drikkes, jo større andel får problemer med alkoholen. Der kan være en forskel på, hvad der kan være et godt råd for et individ, og hvad der er et godt råd for en hel befolkning,« siger han.

»Hvis du som læge kender en patient og ved, at personen ikke har problemer med alkoholisme eller andre risikofaktorer, hverken for sig selv eller i den nærmeste familie, så kan du sige, at der sandsynligvis ikke er nogen helbredsfare forbundet med at tage et glas vin til en middag. Måske kan det sågar være positivt for dig.«

At gå ud til befolkningen med det samme råd er imidlertid noget andet.

»Det får som regel ganske vidtrækkende negative konsekvenser. Vi ved blandt andet, at folk med afhængighedsproblemer meget let tager imod ethvert argument for at tage sig et glas,« påpeger Steiner Krokstad.

»I befolkningssammenhæng vil helbredsgevinsten ligge i at reducere alkoholforbruget hos dem, der drikker for meget, hellere end i at opfordre dem, der drikker lidt eller ingenting, til at tage sig et glas om dagen.«

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Thums up

Kim Michaelsen, enig.
Alt bliver jo ikke serveret her. Artiklerne er kun lavet for at fange interessen, og måske især for dem der tænkere videre og har et godt overblik . Det er altid en afvejning for at artiklerne ikke bliver for lange, men jeg syntes der er mange link der kan forbedre baggrunds viden.
Nettet har svaret på de fleste spørgsmål ved at bruge søge ord, men det er tit et møjsomlig arbejde.

Nogen gange kan man savne "thumps up"

her :-)

Antioxidant

Hvis hvidvinsdruerne gærer med skallen på indeholder vinen mere antioxidant, end uden skallen, men det indeholder ikke væsentlig større mængde af resveratrol da det er det mørke farvestof der er i rødvin.
Hvis man ikke kan lide misfarvning af tænderne kan resveratrol købes i piller, det samme kan blåbær, men jeg foretrækker naturligvis farvestoffet naturel, derfor kalder jeg det sundhed.
Resveratrol er et antioxidant, d.v.s. at det bekæmper de frie radikale i kroppen, som ikke er sundt for kroppen.

Der er vel ikke noget sundt ved misfarvning af tænderne ?

Fra dit link :
"Mængden af ​​gæring tid en vin tilbringer i kontakt med drue skind er en vigtig faktor for dens resveratrol indhold. afhængigt af druesort, mens hvidvin har meget mindre årsagen er, at rødvin er gæret med skind, så vinen til at absorbere resveratrol, mens hvidvin er gæret, efter at huden er blevet fjernet. Imidlertid har senere undersøgelser vist, lille eller ingen resveratrol i forskellige sorter af muscadine druer"

Vil det sige at man kunne opnå den samme virkning ved at lade hvidvin gære "med skind" ? Hvad er muscadine druer ?

Resveratrol

Kim Mishaelsen. Hvidvin er gæret efter at huden er fjernet, i modsætning til rødvin, derfor er der lille eller ingen resveratrol i hvidvin af forskellige sorter af muscadine druer.
der er flere oplysninger på:
http://www.news-medical.net/health/Resveratrol-in-Wines-and-Grapes-(Danish).aspx
At rødvin misfarver tænderne er vel kun et sundheds tegn, ligesom når man har spist rødbeder, det er forbigående og forsvinder efter tid.

Rødvin misfarver tænderne

Men hvordan forholder man sig til hvidvin ? Er der enorm forskel på indholdet udover farven ?

Mus og mennesker

Jeg spørger måske lidt uvidende, men hvorfor skal forsøg altid foretages på celler fra dyreriget og ikke menneske celler?
Når virkningen af resveratrol eller andre antioxidanter er kortvarig og måske ødelægges af maven, er spørgsmålet, hvorfor ikke tilføre det konstant gennem plaster på menneske kroppen?

FANTASTISK ARTIKEL

"Alting med måde"
---
Om rødvin er sundt afhænger af mange og individuelle faktorer, specielt mængden (individuel) og sammenhængen, hvori det drikkes. Resveratrol-indholdet til trods er det vist ikke påvist, at rødvin er sundere end andre lignende nydelsesmidler indtaget under tilsvarende omstændigheder.
---
RESVERATROL.
Udover det under artiklen angivne LINK:
- http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/resveratrol/ -
findes en anden stærkt anbefalelsesværdig oversigt:
- http://www.plosone.org/article/info%3Adoi/10.1371/journal.pone.0019881 -
Forskellige ting synes at fremgå
(1) At Resveratrol i meget store doser synes at være et vidundermiddel på de afprøvede forsøgsdyr, men der foreligger endnu ikke tilstrækkeligt dokumentation for, at det også gælder mennesker.
(2) Biotilgængeligheden er lav pga. hurtig metabolisme og udskillelse. Til gengæld er det vidtgående uskadeligt og ugiftigt, selv i relativt store doser.
(3) Selv om Resveratrol-indholdet er stort i rødvin i forhold til de fleste andre naturlige kilder, så er indholdet i rødvin dog stadigt yderst ringe i forhold til de mængder, der ligger til grund for de påviste gavnlige virkninger i de fleste af forsøgene.
(4) De meget store forskelle i de anvendte forsøgs-doseringer (en faktor på hundrede) gør det yderst vanskeligt at drage sikre konklusioner.
---
ALKOHOLEN.
I artiklen nævnes, at meget små doser alkohol synes at have en gavnlig effekt på hjertet. Det må stå hen i det uvisse, hvorvidt denne effekt skyldes den afslappende virkning, som små mængder alkohol har på de fleste. Artiklen slutter også med at advare om, at for meget alkohol er et langt større problem end ingen !!!
Medens artiklen altså beskæftiger sig med alkoholens fysiologiske effekt, så omtales den psykologiske effekt ikke. Sædvanligvis indtages netop de meget små mængder Rødvin under yderst afslappende omstændigheder, dvs. en psykologisk afslapning, der nemt kan være større (og dermed mere gavnlig) end den fysiologiske.
---
DOSERINGSPROBLEM.
Rent umiddelbart synes det at være omtrent umuligt at indtage tilstrækkeligt Resveratrol vha. rødvin uden samtidigt at indtage for meget Alkohol.
Store mængder Resveratrol i pilleform (hvilket kan købes) er muligvis virksomt, men det er ganske ufysiologsk (unaturligt), og det stort set ikke afprøvet klinisk. Heldigvis er Resveratrol dog som nævnt tilsyneladende vidtgående ugiftigt.
---
KONKLUSION.
Ingen af de seriøse artikler om Resveratrol mener på det foreliggende grundlag, at der er tale om et vidunderstof for mennesker, men det kan heller udelukkes, før det er blevet dobbeltblind-undersøgt i stor skala.
"Rødvins-myten", der ligger til grund for Resveratrol interessen, kan måske lige så godt forklares ved Sydeuropæernes afslappede livsholdning?
---
Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

Seneste fra Krop & Sundhed

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg