Annonceinfo

Du får dårligere helbred af rødt kød

Stort indtag af rødt kød giver en øget fare for at dø af hjerte-kar-sygdomme eller andre sygdomme, viser nyt studie.

Grillmad bør ikke stå på menuen hver dag. Rødt kød, og specielt pølser og flæsk, giver en øget risiko for flere forskellige sygdomme. (Foto: Colourbox)

Amerikanske forskere har inkluderet data fra mere end 37.000 mænd og 83.000 kvinder i en ny undersøgelse, der konkluderer, at det på ingen måde er sundt at spise rødt kød hver dag.

Dagligt indtag af rødt kød - her forstået som kød fra okse, svin, lam m.fl. - gav en øget risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme eller kræft og gav desuden en højere generel dødelighed.

Tallene viser en jævnt stigende risiko med et øget indtag af rødt kød. Det vil sige, at den negative effekt er højere jo flere portioner rødt kød, man spiser i gennemsnit hver dag.

Pølser og bacon og andet forarbejdet kød

Dagligt indtag af forarbejdet kød medførte højere risiko end uforarbejdet kød. Bøf, koteletter og lam i tern er eksempler på uforarbejdet kød, mens hakket kød, pølser og blandingsprodukter er eksempler på forarbejdet kød.

Pølser, bacon og hakket kød var værst. Salt og nitrit tilsat disse produkter kan være én årsag til, at de øger risikoen.

Studiet er gennemført ved Harvard School of Public Health i Boston, USA, og er publiceret i tidsskriftet Archives of Internal Medicine den 12. marts 2012.

Én pølse om dagen er nok

Spiser du én pølse eller to skiver bacon i gennemsnit hver dag livet igennem, er det nok til at risikoen stiger.

Vælger du i stedet andre proteinkilder – som fisk, kylling, nødder, bønner, magre mejeriprodukter eller fuldkorn – reduceres risikoen.

Kost drejer sig ikke bare om, hvad man undgår at spise, men også hvad man spiser i stedet, skriver professor Dean Ornish ved University of California i San Francisco i en kommentar i samme tidsskrift.

»Dermed giver det at erstatte rødt kød med sundere madvarer en dobbelt positiv helbredseffekt,« påpeger han.

Nu har man mere viden om helbredsrisiko
Uforarbejdet kød, som for eksempel en reel bøf, er helt ok, men husk alligevel – maks 500 gram om ugen. (Foto: Colourbox)

»Vores studie giver yderligere viden om helbredsrisikoen ved at spise meget rødt kød,« siger Harvard-forsker An Pan i en pressemeddelelse fra Harvard School of Medicine.

Han peger på, at højt indtag af rødt kød har været knyttet til diabetes type 2, åreforkalkning, slagtilfælde og enkelte kræftformer.

Studiet er baseret på 22 år med data fra helbredsundersøgelsen Health Professionals Follow-up Study og 28 år med Nurses’ Health Study.

Deltagernes kost blev indberettet hvert fjerde år.

Måske er risikoen endnu højere

Dataene er baseret på selvrapportering og kan indeholde fejlkilder. Blandt andet kan risikoen ved forarbejdet kød være blevet undervurderet.

Forskerne har ikke været i stand til at præcisere, om magert kød har samme negative effekt som kød med højere indhold af fedt.

Analysen har taget højde for alder, vægt, rygning, alkoholforbrug, fysisk aktivitet og forekomst af hjerte-kar-sygdomme og kræft i familien.

Norske kostanbefalinger siger, at man ikke bør spise mere end 500 gram rødt kød om ugen.

Rødt kød defineres i de norske anbefalinger som kød fra svin, får, ko og okse.
 

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

re: Rettet

Rettet eller ej - hele den rapport er en omgang forvrøvlet sludder og for at føje spot til skade bruger de det lige så ubrugelige BMI.

Denne rapport er et skoleeksempel på de rapporter der ganske få måneder efter de er udkommet bliver trukket tilbage da de er ubrugelige og fejlfyldte.

Dele af rapportens indhold er tilsyneladende skrevet af militante veganer - der ikke kan kende forskel på mageret oksemørbrad og en fed svinekotelet med fedtkant og ben - og der tror alle købspiser er fede alkoholiserede pillemisbrugere fra de laveste socialeklasser.

Rettet

Jeg har rettet en enkelt meningsforstyrrende sætning og desuden specificeret, at når der i denne artikel tales om rødt kød, så menes der kød fra okse, svin, lam m.fl., mens det - i denne artikel - ikke har noget at gøre med, hvor råt kødet er.

Så er der nok igen en som gerne vil have lidt forskningsmidler

Jeg kan ikke lige huske hvilken periode vi er i m.h.t. kartofler ?

Hvert andet år plejer de at være "guds gave til meneskeheden" og hvert andet er de "den rene gift".

Der er vel ingen som tager ernæringsråd alvorligt ?

Bortset fra de selvindlysende :

- Spis mindre fedt
- Spis flere grøntsager
- Begræns alkoholindtagelsen

En bruger er blevet blokeret

For at kunne kommenterer på artikler her på Videnskab.dk skal du oprette dig under dit fulde navn.

Læs mere om debatreglerne her: http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Hilsen
Redaktionen

re: og så er der

@John

1. Artiklen drejer sig om kød og ikke mælk
2. Dit link henviser til MailOnline som er lige så troværdig en kilde som Se og Hør
3. Du kan ikke sammenligne engelsk eller amerikansk eller fransk eller ... mælk med dansk mælk.

Så skal vi vende tilbage til emnet.

Vedr. Undersøgelsen så er den ikke det papir værd den er trykt på - de har blandet 100 slags kød sammen i forskellige udskæringer og tilberedningsformer - sammenlignet hakkebøf med frikadeller - bacon og bøf - den er utroværdig og ubrugelig.

...

"Men and women with higher intake of red meat were less likely to be physically active and were more likely to be current smokers, to drink alcohol, and to have a higher body mass index." og alligevel ender kødet med, at få skylden.

Ikke fødevaren selv, men den måde vi påvirker den på

Jeg tror egentlig ikke, det er kødet i sig selv, der er synderen.
Disse typer kød, som her omtales som rødt kød, har et højere indhold af mættet fedt, som jo netop er kædet sammen med type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, kræft mm.
Jeg tror, at det har en hel del at gøre med det mættede fedt.

Dyr som grise, køer, lam etc. har vel også anderledes levevilkår end fjerkræ og fisk.
Disse dyr, som er leverandører for det såkaldte 'røde kød', bliver jo pumpet med alt muligt ulækkert og bliver fodret med unaturlige ting.
Det kunne sikkert også have en negativ effekt.
Hvis du går ud og skyder en fasan eller fanger en fisk, har dyret højst sandsynligt levet et naturligt liv, hvilket må påvirke dyrets kød, sundhedsmæssigt.

En helt anden ting, og det gælder for alle typer kød, er at når kødet steges eller grilles. Hvis kødet tager farve, hvad enten det bliver gyldent eller ligefrem branket, dannes der stegemutagener, som har vist sig at være kræftfremkaldende. Ved grill bliver kødet oven i købet også udsat for røg fra kullet, som er særdeles usundt og indeholder mange kræftfremkaldende stoffer.

Jeg synes ofte det er fødevaren selv, der får skylden for en masse negative ting, når det sikkert i virkeligheden drejer sig om den måde vi behandler fødevaren på.

Biksemad

De har blandet en masse gastronomiske begreber sammen og det giver et misvisende billede.

I gastronomi, er rødt kød mørkere-farvet kød, i modsætning til hvidt kød. Den præcise definition afhænger af tid, sted og kultur, men kød fra voksne pattedyr som køer og får og heste er altid anset for at være rødt, samtidig med kylling og kanin altid anses for at være hvidt kød.

Kødet af unge pattedyr, såsom mælk-fodrede kalve - får og svin er traditionelt betragtes som hvidt, mens kød af ænder og gæs anses for at være rødt. I en særskilt kategori finder vi det franske viandes noires - sort kød.

Rødt kød henviser heller ikke til hvorledes et stykke kød er tilberedt. Heller ikke henviser det til farven efter den er blevet tilberedt.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg