Efter en vild nat i alkoholens vold, har du nok mest lyst til at guffe en fed kødbombe i dig – du er måske ikke så tændt på at gnaske grøntsager.
Nu hævder sydkoreanske forskere fra Institute of Medical Science og Jeju National University imidlertid, at det netop er det sidstnævnte og sundeste alternativ, som kan få kroppen på fode igen.
Forsøg med ekstrakt af asparges reducerede det ‘oxidative stress’ i levercellerne, og hjalp enzymet alkoholdehydrogenase med at nedbryde alkoholen hurtigere, ifølge en artikel som for nylig blev publiceret i tidsskriftet ‘Journal of food science’.
»Forsøget viser hvordan asparges kan lindre tømmermænd og beskytte leveren mod giftpåvirkningen,« skriver forskeren B. Y. Kim i artiklen.
Tyg en asparges mod tømmermænd
‘Oxidativ stress’ er beskrivelsen af skadelige reaktive iltforbindelser som hele tiden dannes i kroppen, især under forhold hvor organismen udsættes for forskellige typer stress. Så kan produktionen af disse stoffer blive højere end det, kroppen kan klare at nedbryde ved egen hjælp.
Foruden at hjælpe enzymet alkoholdehydrogenase med at rydde op i leveren, er det altså dette de sydkoreanske forskere hævder, at du og jeg kan begrænse ved at tygge på den grønne, ofte udkogte stængel.
»Vi ved at der er mange naturstoffer, som har positive effekter på cellerne, og som beskytter mod de skader som fremmedstoffer kan forvolde – deriblandt alkohol,« siger professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr.
Forskerne bag artiklen er ikke helt sikre på hvilke stoffer det er i aspargesen, som er virksomme i deres forsøg, men deres resultater antyder at ekstrakt fra bladene, som man sjældent anvender i dansk mad, virker endnu mere effektivt end ekstrakt fra skuddene, ifølge artiklen.
Skal testes yderligere
Hvor mange asparges du i virkeligheden skal spise for at jage tømmermændene på flugt, er ikke fastslået af forskerne.
»Dette er et celleforsøg, så her har de dyrket cellerne i stoffet i en vis koncentration. Det er vanskelig at sammenligne dette med at spise asparges, men det er absolut interessant,« siger Goksøyr.
»Men her taler vi om noget, som skal gennem kliniske tests før man kan sige, om det virker.«
– Det bør vel være muligt at udføre?
»Ja, vi taler jo om noget som er let tilgængeligt, og der er sikkert nogle frivillige, som gerne vil afprøve dette,« griner Goksøyr.
Prøv selv
Hvis du selv vil finde ud af, om en klynge asparges kan hjælpe dig gennem en søndag med banken og saven i kraniet og generelt ubehag, har den norske landsholdskok Andreas Myhrvold fra ‘Gastronomisk institutt’ et godt forslag til en asparges-ret som han selv ville vælge:
ASPARGES MED KAVIARSAUCE
2 dl crème fraiche 1 dl lakserogn 2 ts citronsaft 2 sp hakket kørvel Lidt reven peberrod Smag til med lidt salt og pepper,
Skræl aspargesene og kog dem i saltet vand. Du kan mærke om de er færdige, ved at du giver dem et let tryk lige under toppen. Hvis den så deler sig, kan du tage den op af vandet.
»Så putter du en smørklat på, og serverer dem med saucen ovenpå. Du kan også servere aspargesene afkølet til saucen,« siger den norske kok.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov