Se smukke mennesker blive til grimme udyr
Det var tilfældigt, da en studerende opdagede dette vilde synsbedrag. I videoen her kan du se, hvordan selv smukke, kendte mennesker kan komme til at ligne monstre på et splitsekund.

Det er den modsatte effekt end, når man(d) er i byen, og pigerne gradvist bliver kønnere og kønnere for hver øl, du hælder indenbords.

Når du ser direkte på disse ansigter, ser de helt normale ud. Men hvis du holder øjnene fæstet på krydset inde i midten, sker der pludselig noget mystisk - ansigterne bliver grimme og deforme at se på.

Vender man blikket tilbage på ansigterne, ser de stadig helt normale ud.

Det er hjernen, der narrer os, når vi holder blikket på krydset.

Forklaringen ligger i forskellene

Det var en studerende fra University of Queensland i Australien, som ved et tilfælde opdagede det underlige synsbedrag, da han i forbindelse med et urelateret forskningsprojekt arbejdede med fotografier af ansigter på computeren.

Forklaringen på fænomenet er ifølge en artikel i tidsskriftet Perception de mange og store forskelle på hvert ansigt og det næste i rækken. Et meget solbrændt ansigt vil for eksempel få det næste ansigt til at virke blegt, og skæve øjne vil få normale øjne til at bule ud.

Videoerne vandt tilsammen en flot andenplads ved dette års 'Best Illusion of the Year Contest'.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk