Sådan får du serveret en frisk fadøl på 4 sekunder
En nyt type fadølsanlæg kan fylde en fad på 4 sekunder. Fidusen er at fylde gennem et hul i bunden af glasset.

Fantastisk! Aldrig mere skal man gå glip af en halv koncert, mens man nærstuderer nakken på den foranstående i køen. Det er så godt som øjeblikkelig fadøl.

Anlægget fungerer ved at skyde øl op i glasset gennem en ventil i bunden af glasset. Anlægget i videoen fungerer på den måde, at ventilen i glasset er magnetisk aktiveret.

Dog fortælles der umiddelbart ikke noget om, hvordan anlægget ved, hvornår det skal stoppe med at fylde i glasset, men man kan forstille sig, at ventilen enten har en timer, eller bliver aktiveret af vægten af glasset, når det er fuldt.

Der er faktisk hul i bunden af glasset. Men rundt om hullet sidder en donutformet magnet, der er lige så kraftig som en køleskabsmagnet. I glasset smider man så en anden køleskabsmagnet, der passer over den dognutformede.

Kraften fra dysen fjerner magneten i glasset indtil det er fyldt op, hvorefter køleskabsmagneten synker ned og forsejler glasset. I detbatfora foreslåes der, at man betaler via mobiltelefonen, så man også kan fjerne den tid det tager at udveksle penge mellem bartenderen og kunden.

Kold og upersonlig øl, herligt. Bartenderen kan faktisk skænke fire øl på samme tid, og de bliver skænket ens hver gang. Ifølge producenten kan man koble alle typer fustager til anlægget. Videoen viser et anlæg, der kan servere 44 pints på et minut.

Vi ringede til Carlsberg for at blive opdateret på det nye apperat. Der tog Jan Rasmussen, senior innovation manager, telefonen. Han har efterhånden set mange forslag til, hvordan man hurtigt får hældt øl op.

»Det er et meget sjovt anlæg. Men du kan ikke bruge normale ølglas til de anlæg, og det har jo en pris,« fortæller han. Carlsberg kender godt til systemet, og har endda haft en på prøve. Den leverede de dog tilbage igen, da de ikke mente, det kunne betale sig med udgiften til de specielle glas.

»Der findes andre, der kan skænke lige så hurtigt, men som ikke skænker fra bunden. De bliver brugt til koncerter, festivaler og sådan noget,« fortæller Jan Rasmussen.

- Men hvad med smagen og hældevinklen?

»Det betyder ikke noget for smagen, at øllen bliver skænket fra bunden. Og hældevinklen er kun vigtig i forhold til, hvor meget skum du vil have på øllen. Det varierer meget fra land til land. I England vil de ikke have skum, og i Tyskland elsker de det,« fortæller Jan Rasmussen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.