Opkastmaskine afslører: Virus i bræk kan smitte gennem luften
Forskere har bygget en opkastmaskine for at afklare, om virus kan smitte gennem luften, når en person kaster op.

Forskere fra North Carolina University i USA byggede en 'opkastmaskine' for endeligt at afklare, hvorvidt roskildesyge og lignende virus kan blive luftbårne gennem opkast. (Foto: NC State University)

Forskere fra North Carolina University i USA byggede en 'opkastmaskine' for endeligt at afklare, hvorvidt roskildesyge og lignende virus kan blive luftbårne gennem opkast. (Foto: NC State University)

Man ved ikke meget om, hvordan virus fra opkast smitter.

Tidligere anekdoter og historier fra hotelrestauranter og sygesenge har tydet på, at virus - specielt Roskildesyge - kan overføres og smitte gennem luften, hvis man er i samme rum, som en person der kaster op. Det skriver Sciencemag.org.

Men ifølge fødevarevirolog Lee-Ann Jaykus fra North Carolina University i USA, er der endnu ingen, der har bevist, at virus kan blive luftbårne gennem opkast. Derfor satte hun sig for at finde beviset - men hvordan gør man så lige det?

Man bygger selvfølgelig en opkastmaskine.

Lee-Ann Jaykus og hendes kollegaer har lavet en sådan maskine, der efterligner det menneskelige fordøjelsessystem - komplet med en kunstig mave, spiserør og mund.

Maskinen er designet til at efterligne alle de samme tryk og mængder, som der findes i det menneskelige fordøjelsessystem. Herefter indpodede forskerne maskinens 'mave-juice' med virussen MS2, der er bygget op ligesom Roskildesyge, men som dog ikke er farlig for mennesker. Og så var den klar til forsøg.

Du kan se i videoen nederst i artiklen, hvordan den fungerer.

Maskine sendte brækvirus ud i laboratoriet

Forskerne satte maskinen i gang i et lufttæt kammer, hvor en tilknyttet sensor kunne opdage flyvende viruspartikler. Holdet prøvede med flere forskellige mængder tryk og konsistens og viruskoncentrationer.

Det viste sig, at der i alle tilfælde kunne findes spor af MS2-vrius i luften. Som forventet var der flere viruspartikler i luften, når der også var blevet tilføjet mere virus til 'maven'. Forsøget viste også, at der var mest virus i luften - mere end 13.000 partikler - når viruskoncentrationen var høj, og når maveindholdet var tyktflydende.

Ifølge holdet af forskere bekræfter resultaterne sandsynligheden for, at der var hold i de anekdotiske beretninger fra læger og hospitaler, man hidtil har haft som eneste 'bevis' på, at virus kan overføres til luften gennem opkast.

Forskningen er netop udgivet i tidsskriftet PLOS One.

Video: Norocore

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.