Opkastmaskine afslører: Virus i bræk kan smitte gennem luften
Forskere har bygget en opkastmaskine for at afklare, om virus kan smitte gennem luften, når en person kaster op.

Forskere fra North Carolina University i USA byggede en 'opkastmaskine' for endeligt at afklare, hvorvidt roskildesyge og lignende virus kan blive luftbårne gennem opkast. (Foto: NC State University)

Forskere fra North Carolina University i USA byggede en 'opkastmaskine' for endeligt at afklare, hvorvidt roskildesyge og lignende virus kan blive luftbårne gennem opkast. (Foto: NC State University)

Man ved ikke meget om, hvordan virus fra opkast smitter.

Tidligere anekdoter og historier fra hotelrestauranter og sygesenge har tydet på, at virus - specielt Roskildesyge - kan overføres og smitte gennem luften, hvis man er i samme rum, som en person der kaster op. Det skriver Sciencemag.org.

Men ifølge fødevarevirolog Lee-Ann Jaykus fra North Carolina University i USA, er der endnu ingen, der har bevist, at virus kan blive luftbårne gennem opkast. Derfor satte hun sig for at finde beviset - men hvordan gør man så lige det?

Man bygger selvfølgelig en opkastmaskine.

Lee-Ann Jaykus og hendes kollegaer har lavet en sådan maskine, der efterligner det menneskelige fordøjelsessystem - komplet med en kunstig mave, spiserør og mund.

Maskinen er designet til at efterligne alle de samme tryk og mængder, som der findes i det menneskelige fordøjelsessystem. Herefter indpodede forskerne maskinens 'mave-juice' med virussen MS2, der er bygget op ligesom Roskildesyge, men som dog ikke er farlig for mennesker. Og så var den klar til forsøg.

Du kan se i videoen nederst i artiklen, hvordan den fungerer.

Maskine sendte brækvirus ud i laboratoriet

Forskerne satte maskinen i gang i et lufttæt kammer, hvor en tilknyttet sensor kunne opdage flyvende viruspartikler. Holdet prøvede med flere forskellige mængder tryk og konsistens og viruskoncentrationer.

Det viste sig, at der i alle tilfælde kunne findes spor af MS2-vrius i luften. Som forventet var der flere viruspartikler i luften, når der også var blevet tilføjet mere virus til 'maven'. Forsøget viste også, at der var mest virus i luften - mere end 13.000 partikler - når viruskoncentrationen var høj, og når maveindholdet var tyktflydende.

Ifølge holdet af forskere bekræfter resultaterne sandsynligheden for, at der var hold i de anekdotiske beretninger fra læger og hospitaler, man hidtil har haft som eneste 'bevis' på, at virus kan overføres til luften gennem opkast.

Forskningen er netop udgivet i tidsskriftet PLOS One.

Video: Norocore

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk