Nanotråde af kobber har netop de to egenskaber, som er så sjældne, og som materialet ITO (Indium-Tin-Oxid) hidtil har været næsten alene om: de er gennemsigtige og de leder strøm.
Begge disse egenskaber er der behov for, i for eksempel flydende krystal-skærme (LCD), hvor elektroderne ligger i et gennemsigtigt lag over de flydende krystaller.
Når elektroderne får spænding, bliver krystallerne uigennemsigtige, sådan som man blandt andet kan se i tallene på simple lommeregnere.
Billigt
Eftersom kobber er så almindeligt, er det også hundrede gange billigere end indium. Prisen på indium er desuden steget over 700% til 4.500 kroner kiloet ifølge en artikel i tidsskriftet MaterialViews, hvor resultaterne bliver præsenteret.
ITO har andre svagheder end prisen. Blandt andet er stoffet mekanisk sprødt, hvilket betyder, at det ikke egner sig særligt godt til fremtidens bøjelige computerskærme og elektroniske papir. Man har forsøgt sig med andre stoffer som erstatning. Nanotråde af sølv kan bruges, men er lige så dyre som ITO, ifølge artiklen.
Bøjeligt
Forskerne ved Wiley Research Group på Duke har dyrket nanotrådene ud fra kugleformede ‘frø’ af kobber i en vandopløsning.

Det er første gang, nanotråde er fremstillet ved krystalvækst på denne måde, hedder det i en nyhedsmeddelelse fra hjemmesiden ‘ScienceDaily’.
Forsøgene viser, at nanotrådene kan afsættes på en tynd plastfilm, som kan bruges i elektroderne på bøjelige fladskærme.
Efter at være blevet bøjet tusind gange, havde evnen til at lede strøm ikke ændret sig, hedder det i nyhedsmeddelelsen fra Duke.
Også tynde, bøjelige solcellepaneler af plastfilm kan drage nytte af nanotrådene. Eftersom de er gennemsigtige, slipper de sollyset igennem, men opfanger alligevel spændingen fra den fotoelektriske effekt.
Sådanne bøjelige og billige solcellepaneler kan anvendes på mange flere steder end i dag, for eksempel på tage eller foran vinduer. Men disse solceller har indtil nu været forholdsvis mindre effektive end almindelige solceller af silicium.
Klumper sig sammen

Forskerne har alligevel haft enkelte problemer med nanotrådene af kobber. De har ledet elektrisk strøm en smule dårligere end tilsvarende nanotråde af sølv.
Årsagen er, at de har klumpet sig sammen.
Forskerne forsøger nu at løse problemet ved at sprede nanotrådene mere jævnt ud over plastfilmen, fremgår det af artiklen.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov