Tyske forskere har sat sig for at gøre det af med irriterende mobilsnak i bussen og toget.
Derfor er de ved at udvikle et apparat, der kan gøre det muligt at foretage lydløse telefonsamtaler, skriver BBC News.
Systemet måler de små elektriske signaler, som skabes af musklerne, når man bevæger munden for at tale – også selvom man ikke bruger stemmen.
Mobilen kan så bruge de elektriske signaler til at danne en kunstig stemme, der kan høres i den anden ende af røret.
»Jeg tog toget, og personen ved siden af mig talte hele tiden i telefon, så jeg tænkte, ‘jeg bliver nødt til at ændre dette’,« siger professor Tanja Shultz fra Karlsruhe Institute of Technology til BBC News.
»Vi kalder det lydløs kommunikation.«
Elektroder sættes på ansigtet
Apparatet, der bliver vist frem ved elektronik-messen CeBIT i Tyskland, er baseret på en teknologi kaldet elektromyografi, der bruges til at detektere elektriske signaler fra muskler. Elektromyografi bruges normalt til at diagnosticere sygdomme såsom hos patienter, der lider af skader på nerver.
Den prototype, som vises frem ved messen, har ni elektroder, der sættes på brugerens ansigt.
\ Fakta
Vidste du
Det amerikanske rumagentur Nasa har før udforsket lydløs kommunikation ved brug af elektromyografi.
Det kan være smart på meget larmende steder som på en rumstation.
Nasa har også brugt teknikken til at udforske avancerede kontrolsystemer til fly, så man kan slippe for joysticks og de mange knapper i cockpittet.
Kilde: BBC News
»De opfanger de elektriske spændinger, der opstår, når du bevæger dine artikulatoriske muskler. Det er de muskler, som du bruger til at tale,« forklarer Tanja Shultz ifølge BBC News.
De elektroniske impulser fra musklerne sendes videre til et apparat, der optager og forstærker signalerne, inden de sendes videre til en bærbar via Bluetooth.
På computeren oversætter et program signalerne til tekst, der derefter læses op af en tale-synthesizer.
Mobilen kan blive din tolk
Forskerne mener, at teknologien i fremtiden kan blive pakket, så den passer i en mobiltelefon, så den kan bruges til direkte, lydløs kommunikation.
Teknologien er ifølge forskerne endnu ikke klar til det store marked, men de forestiller sig, at systemet i første omgang kan bruges til at hjælpe folk, der har mistet stemmen på grund af en sygdom eller en ulykke.
Og så kan det også bruges til at oversætte telefonsamtaler fra et sprog til et andet.
»Du kunne tale på dit modersmål, og teksten kunne blive oversat til et andet sprog. Personen, som du kommunikerer med, ville så høre den syntetiserede stemme på det andet sprog,« forklarer professor Shultz.
Hvis man vil se apparatet, kan man nå det endnu, for CeBIT løber fra den 2. til den 6. marts i den tyske by Hannover.