Kræft er et af mediernes foretrukne sundheds-emner, og der er masser af skrive om, for der er hele tiden forskning og udvikling i gang.
Det gør sig også gældende inden for strålebehandlingsområdet, der er den næstmest benyttede form for kræftbehandling.
Her går udviklingen så stærkt, at det kan være svært at overskue den for menigmand.
Videnskab.dk har derfor spurgt Harry Bartelink, der er professor ved Netherlands Cancer Institute og tidligere formand for European Society for Therapeutic Radiology and Oncology, foreningen for sundhedsprofessionelle, der arbejder med strålebehandling af kræft, hvordan det egentlig står til med udvikling og udfordringer.
Hvor står strålebehandling som felt lige nu?
»Jeg mener, at der er sket enorme fremskridt, både i videnskab og teknologi. Vi ved mere om, hvilke former for terapi der bedst hjælper hvilke patienter, for eksempel gennem udviklingen inden for kortlægning af gener,« siger Harry Bartelink om udviklingen på strålebehandlingsområdet.
»I forhold til teknologi er der klart forbedrede muligheder for behandling på grund af udviklingen indenfor billedgenerering, for eksempel CT- og PET-scanninger. Det giver også øget mulighed for tracking, altså at følge en tumor, der bevæger sig, og det giver i sidste ende bedre behandling.«
\ Fakta
VIDSTE DU
Videnskab.dk talte med Harry Bartelink i forbindelse med den 29. ESTRO-konference, der blev afholdt i Barcelona midt i september 2010
Hvilke muligheder åbner sig i fremtiden?
»Der er særligt to muligheder, der træder frem. For det første får vi mulighed for en mere skræddersyet tilgang til både patienter og tumorer. Vi kan bevæge os mod en mere målrettet og personlig behandling. For det andet bliver det lettere for os at kombinere stråleterapi med andre behandlingsformer, som udviklingen skrider frem og vi får mere viden.«
Hvilke udfordringer er der på vejen?
»Der er igen to forhold, der gør sig gældende. For at blive i stand til at udnytte al den nye teknologi til dens fulde kapacitet, skal den nye generation af radiologer lære at bruge – og aflæse den. Det gælder særligt de mange billed-teknologier. Uddannelse bør altså være en hovedprioritet,« forklarer Harry Bartelink. »Også dem, der på nuværende tidspunkt arbejder i stråleterapien, har brug for træning i at udnytte de nye teknologier, for mange af dem mangler den. Det er også et problem,« siger han.
»Men udover uddannelse er der også et finansielt aspekt. På nuværende tidspunkt er for eksempel PET-scannere ikke tilgængelige på mange hospitaler, fordi de er meget dyre, men de er en forudsætning for at kunne udnytte alt det nye. Lige nu er det nye simpelthen for dyrt,« siger Harry Bartelink.
Realistisk fremtidsudsigt
Den personlige og skræddersyede behandling er altså en realistisk fremtidsudsigt, hvis uddannelse og investeringer i den nødvendige teknologi kan følge med.
Med kombinationen af al den viden, der bliver genereret og den nye teknologi, der konstant er under udvikling, vil kræftbehandling forhåbentlig blive både mere effektiv og mere skånsom i fremtiden.