Cykelhjelmen stinker af rådne æg når den skal skiftes ud
Et tysk forskningsprojekt har skabt en teknologi, der kan gøre cykelhjelmen stinkende sikker.

Din cykelhjelm vil i fremtiden kunne fortælle dig, om den er i stykker ved hjælp af partikler som den i højre hjørne (Foto: Fraunhofer-Gesellschaft)

Din cykelhjelm vil i fremtiden kunne fortælle dig, om den er i stykker ved hjælp af partikler som den i højre hjørne (Foto: Fraunhofer-Gesellschaft)

Sikrer din cykelhjelm din hjerne, som den skal?

Forhåbentlig. Men det er ikke sikkert. For en cykelhjelm skal være fejlfri, for at den kan yde den optimale beskyttelse.

Har du tabt din cykelhjelm på gulvet, eller er du styrtet med den, har den måske mistet sin effekt, selvom den ser hel ud.

Og hvad så: skal du udskifte hjelmen for en sikkerheds skyld, eller beholde den og leve med usikkerheden?

En ny teknologi kan løse det dilemma for dig.

Tyske forskere ved forskningscentret Fraunhofers afdeling for materialeforskning i Freiburg har nemlig udviklet en teknologi, der får din cykelhjelm til at lugte, hvis den går i stykker.

Jo mere ødelagt hjelmen er, jo grimmere stinker den.

Teknologien er ret enkel.

Kapsler med stinkende materiale bliver placeret inde i cykelhjelmen, hvor de brister, når hjelmen bliver udsat for et vist tryk.

Og med hovedet klemt inde i en stank af sure sokker, bliver det nemt at opdage, om din hjelm er beskadiget.

Stinkhjelm er endnu ikke sat i produktion

»Vi er i kontakt med virksomheder, der producerer hjelme og sikkerhedsudstyr, men udvikling af cykelhjelme med den nye teknologi vil tage mindst et år,« fortæller ledende forsker på projektet, ingeniør Christof Koplin.

Christof Koplin og forskerne forventer desuden, at de ildelugtende kapsler også kan bruges til at overvåge trykslanger eller gasrør for brister og revner.

Cykelhjelmen bliver indtil nu kun brugt som eksempel og til demonstration.

Hvorfor skal den stinke?

»Min første reaktion var at grine. Hvorfor skal det stinke, og ikke lugte af rosenvand?,« siger Allan Carstensen, der er projektleder hos Dansk Cyklist forbund, og desuden ekspert i cykeltilbehør.

Med mindre hjelmen kan sælges til samme pris som dem, der allerede er på markedet, tror Allan Carstensen ikke, at der er nogen stor fremtid for stinkhjelmene.

Hos Dansk Cyklist Forbund vil man i hvert fald ikke anbefale, at forbrugerne køber en ekstra dyr cykelhjelm, bare fordi den kan lugte, hvis den går i stykker.

Allan Carstensen mener ikke, at det problem, som hjelmen kan løse, er stort nok til at kræve en løsning.

»Det er ikke mit indtryk, at folk render rundt med særlig mange defekte hjelme,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk