‘On the road again….’ Når langturschaufføren tager sig en af sine lovpligtige hvilepauser, skal temperaturen holdes lav i kølevognen og høj i kaffemaskinen. For at få elektricitet kører motoren i tomgang.
Motoren får også lov at arbejde, når sejlentusiasten og campisten skal have strøm til båden og til campingvognen. I rigtig mange situationer, bruges motorer som små minikraftvarmeværker. Det er dyrt i brændstof, og det forurener.
Nu håber danske forskere at erstatte motorens tomgang med små højeffektive brændselscelleanlæg, som kan installeres direkte som komponent i bilen eller båden. Såkaldte SOFC – Solid Oxide Fuel Cells, eller på dansk: fastoxid brændselsceller.
Effektive brændselsceller
Brændselscellerne fodres med diesel og omdanner brændstoffet til elektricitet og varme. Det gør en motor sådan set også, men finten er, at brændselsceller er langt mere effektive.
»Ved at bruge SOFC brændselsceller i stedet for motorer til at omdanne diesel til energi, kan man øge virkningsgraden væsentligt. Der bruges derfor mindre brændstof. Samtidig undgår man, at der dannes ultrafine sodpartikler og NOx,« fortæller Søren Linderoth, professor på Risø DTU.
Og det er ikke kun transportglade danskere, der kan få glæde af teknologien. Mange små hospitaler, hoteller og nødhjælpslejre, der ligger uden for den almindelige elforsyning, kan nyde godt af brændselsceller frem for motordrevne generatorer.
Lige som der på sigt vil være potentiale for de danske husholdninger, der med teknologien kan gå over til egen elproduktion og udskifte olie- eller gasfyr med et mini-brændselscelleanlæg.
»SOFC teknologien er meget perspektivrig, og vi har de rette kompetencer i Danmark til at være blandt de bedste i verden. Det er forskning, der kan reducere vores brug af brændstoffer og øge fremstilling af miljøvenlig strøm i mange sammenhænge,« forsikrer Søren Linderoth.
Fleksibel teknologi
Nu og her fokuseres udviklingen af SOFC brændselsceller mod brug af nuværende brændsler, for eksempel naturgas og diesel, og det er en vigtig pointe, understreger Helge Holm-Larsen, direktør for forretningsudvikling i virksomheden Topsoe Fuel Cell, der i samarbejde med Risø DTU er den førende drivkraft i udviklingen af SOFC teknologien.
»Med den infrastruktur af forsyningskilder vi har i dag, kan vi ikke bare gå over til vedvarende energikilder fra den ene dag til den anden. Derfor er det vigtigt at udnytte de brændstoffer, der nu engang er til stede, og som almindelige mennesker kan få fat på – bare mere effektivt,« siger han.
På længere sigt, som udbuddet af alternative brændselskilder bliver lettere tilgængelige, vil brændselscellerne også blive målrettet dem. For principielt kan de drives af alt fra biomasse, bioethanol og brint.
De første lastbiler med SOFC teknologi forventes at være klar i 2013, mens private minianlæg forventes at komme ned i et prisleje, hvor almindelige mennesker kan følge med omkring 2014.
Læs om det økonomiske potentiale