Aalborgensere til øko-ræs i 3D-printet dræberhval
Team Energy Aalborg fik stor opmærksomhed for deres til dels 3D-printede bil, Carbon Killerwhale, til det nyligt overståede Shell Eco-marathon.

Team Aalborg Energy's bil, Carbon Killerwhale, på Ahoy-banen i Rotterdam. På grund af motorproblemer fik bilen desværre aldrig gennemført et godkendt løb inden for tidsgrænsen. (Foto: Rasmus Yde Post)

Team Aalborg Energy's bil, Carbon Killerwhale, på Ahoy-banen i Rotterdam. På grund af motorproblemer fik bilen desværre aldrig gennemført et godkendt løb inden for tidsgrænsen. (Foto: Rasmus Yde Post)

Holdet fra Aalborg Universitet stillede til start i Shell Eco-marathon med deres 3D-printede bil i klassen for små bybiler – de såkaldte 'Urban Concept'-biler.

Selvom brint-bilen aldrig fik gennemført et godkendt forsøg på Ahoy-banen i Rotterdam, fik den alligevel masser af opmærksomhed fra de andre deltagere samt arrangørerne.

Interessen skyldtes først og fremmest, at mange af bilens dele hverken er lavet i stål, aluminium eller kulfiber, men derimod printet ud i plastik med en 3D-printer.

»Vi havde regnet med bare at printe prøver ud og så derefter få lavet delene i aluminium, men plastikdelene har vist sig at være temmelig holdbare. så mange dele kan vi faktisk printe ud og bruge, som de er. Det betyder selvfølgelig, at vi sparer en masse tid, når vi som i år har udviklet en helt ny bil,« siger ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet Kristian Kjær Justesen.

Printede dele gav mulighed for at redesigne

Det var egentlig meningen, at den hjemmelavede 3D-printer skulle bruges til at printe modeller af reservedele i plastik. De printede dele har dog overrasket de omkring 20 studerende og ansatte på Aalborg Universitet, der har arbejdet med at gøre bilen klar til øko-ræset, positivt.

Fakta

Shell Eco-marathon er meget simpelt:
Kør længst på det, der svarer til en liter benzin. Omkring 200 hold fra 21 lande deltager i ræset, hvor de studerende selv har designet og bygget bilerne.

»3D-printede dele giver os stor fleksibilitet, da det er meget hurtigere og billigere at lave bilens forskellige dele. Teknologien giver os mulighed for løbende at redesigne bilen, uden at vi skal vente på nye dele, som efterfølgende skal fræses eller tilpasses,« fortæller Kristian Kjær Justesen.

Faktisk ville aalborgensernes bil slet ikke have nået at blive færdig til øko-ræset, hvis ikke 3D-printere havde printet bilens bindeled til kroppen. (Alle bilens grønne dele er printet i plastik.)

»For to uger siden havde vi nærmest kun to kulfiber-stænger og en motor, så der er stort set arbejdet i døgndrift på at få bilen færdig til sikkerhedsinspektionen,« siger Kristian Kjær Justesen.

Det var også kun med nød og næppe, at bilen kom igennem inspektionen, da bilen akkurat nåede at blive færdig få minutter inden kontrollen.

Se flere billeder fra, hvad der kan betegnes som ingeniørernes Roskilde Festival.

Nomineret til innovationspris

Kristian Kjær Justesen med den til dels 3d-printede bil. Kristian er en af de rutinerede kræfter på Aalborg-holdet og deltager i løbet for femte gang. (Foto: Rasmus Yde Post)

Opmærksomheden fra arrangørernes side kunne spores i og med, at Carbon Killerwhale efter sigende lå godt i svinget til at vinde en innovation award på grund af brugen af 3D-printer-teknologien.

Prisen endte dog med at gå til University of Oxford, eftersom aalborgensernes bil aldrig fik gennemført et godkendt forsøg til øko-ræset.

»Problemet var, at vi ikke have tid til at teste hele bilen ordentligt igennem.«

»Når man bygger ting fra bunden, er det svært at få det hele til at spille sammen i første hug, men havde vi haft to dage mere, tror jeg på, det var lykkedes,« siger Anette Petersen, studerende ved Aalborg Universitet.

Endnu mere 3D-print næste år

Det var da heller ikke plastikdelene i bilen, som gav aalborgenserne hovedpine, til dette års Shell Eco-marathon.

Spisekort med de tekniske specifikationer for aalborgensernes brint-bil Carbon Killerwhale. (Foto: Rasmus Yde Post)

»Det er motorer og kulfiberstænger, der har fejlet - ikke bilens plastikdele.«

»Selvom vi selvfølgelig er en smule skuffede, er vi også forhåbningsfulde, da vi har lært en masse, vi kan bruge til næste år,« slutter Anette Petersen.

Team Aalborg Energy satser faktisk på at bruge endnu flere 3D-printede dele, når øko-ræset løber af stablen til næste år, og virkelig tænke alle teknologiens muligheder ind i designet af bilen.

Hvordan det kommer til at løbe af sig, må vi vente med at få svar på, til kalenderen siger 2014.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.