Curiosity skriver rumhistorie
Marsrobotten Curiosity har for nylig boret et hul i en sten for at undersøge, hvad den består af. Det er første gang nogensinde, at en rum-robot har kunnet dette på en anden planet end Jorden.

Det centimeter-store hul, som Curiosity-robotten på Mars har boret. Det er første gang nogensinde, at der er blevet boret et hul af en robot på en anden planet end Jorden. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Det centimeter-store hul, som Curiosity-robotten på Mars har boret. Det er første gang nogensinde, at der er blevet boret et hul af en robot på en anden planet end Jorden. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Mars-robotten Curiosity har for nylig boret ind i en sten og samlet prøver.

Det lyder måske ikke som en imponerede bedrift, men det er første gang nogensinde, at en robot har kunnet udføre en så kompliceret manøvre på en anden planet end Jorden.

For at undersøge Mars mere grundigt, end man har gjort hidtil, er man nødt til at bore i stenene, og Curiosity er den første Mars-robot, der er avanceret nok til at kunne dette.

Curiosity har rejst 563 millioner kilometer

Curiosity er den største robot, som vi har sendt til Mars og også den mest avancerede.

Den et ton tunge robot landede på Mars den 5. august 2012 efter at have rejst 563 millioner kilometer på knap ni måneder.

Prøver kan løse Mars’ mysterier

Curiosity brugte boret, der er monteret på robottens arm til at bore det kun centimeter-store hul.

Dette var den sidste af en lang række prøver og tests, som robotten har skullet igennem, siden den landede på Mars.

Startskuddet er derfor nu gået til, at astronomerne med Curiositys hjælp kan udforske planeten Mars og forhåbentlig løse nogle af de mysterier, som Mars stadigvæk gemmer på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk