Strandede astronauter skal reddes, efter meteoroid har ramt deres rumfartøj
Den Internationale Rumstation set på tæt hold

Her ses Den Internationale Rumstation (ISS), hvor mandskabet lige nu i praksis er fanget. (Foto: NASA)

Her ses Den Internationale Rumstation (ISS), hvor mandskabet lige nu i praksis er fanget. (Foto: NASA)

Kilde: 
13 januar 2023

Efter en meteoroid ramte det russiske rumfartøj Soyuz MS-22 i december, har mandskabet på Den Internationale Rumstation de facto siddet fast i kredsløb om Jorden.

Derfor har det russiske rumagentur Roscosmos nu planer om at opsende et redningsfartøj for at komme det nødstedte mandskab til undsætning.

Det skriver The Guardian.

 

Årsagen til redningsmissionen er mikroskopisk. Synderen er ifølge Roscosmos nemlig en mikro-meteoroid, der efterlod et 1 millimeter bredt hul i Soyuz MS-22, så fartøjet begyndte at lække kølervæske i rummet. 

I videoen kan du se det nødstedte rumfartøj Soyuz MS-22 lække kølervæske i rummet. (Video: VideoFromSpace)

Lækagen har haft store konsekvenser for kabinetemperaturen, der er steget og gør fartøjet ubrugeligt. Det efterlader kun en SpaceX-kapsel med plads til fire.

I tilfælde af en nødsituation kan alle Den Internationale Rumstations syv beboere derfor ikke hjemvende til Jorden på nuværende tidspunkt.

Missionens mål er den amerikanske astronaut Francisco Rubio og to russiske kosmonauter, Sergey Prokopyev og Dmitry Petelin.

Roscosmos har valgt at fremskynde opsendelsen af Soyuz MS-23, der oprindeligt skulle opsendes i marts, til den 20. februar for at hente de tre mænd til Jorden.

Det er dog endnu uklart, hvornår mandskabet sætter deres ben på Jorden igen.

aeh
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.