Skuespillere indtager rummet
Flere og flere civile finder vej ud i rummet, såvel tech-milliardærer som et russisk filmhold og nu den 90-årige skuespiller William Shatner.
rumfart iss international rumstation space station kosmonauter civile rumfart

Sådan så det ud da et russisk filmhold den 5. oktober ankom på Den Internationale Rumstation. Helle og Henrik Stub, vores faste rumskribenter på Videnskab.dk aftegnet nede i højre hjørne, fortæller i denne artikel om en udvikling, hvor flere og flere civile tager en tur ud i rummet. (Foto: NASA TV)

Sådan så det ud da et russisk filmhold den 5. oktober ankom på Den Internationale Rumstation. Helle og Henrik Stub, vores faste rumskribenter på Videnskab.dk aftegnet nede i højre hjørne, fortæller i denne artikel om en udvikling, hvor flere og flere civile tager en tur ud i rummet. (Foto: NASA TV)

En ny gruppe mennesker er ved at indtage rummet, nemlig skuespillerne.

Præcis 64 år efter opsendelsen af den første Sputnik, den 4. oktober 1957, blev det meddelt, at William Shatner, nok meget bedre kendt som Kaptajn Kirk fra serien Star Trek, i en alder på 90 år skal en tur ud i rummet  - og det sker samtidig med, at et russisk filmhold er i færd med at optage en spillefilm på rumstaionen ISS.

william shatner kaptajn kirk star trek rumfart iss civile i rummet NASA

William Shatner spillede Kaptajn Kirk i den originale 'Star Trek'-serie tilbage i 1960'erne. Nu skal den 90-årige skuespiller selv ud i rummet, ligesom hans berømte rolle. (Foto: NASA/NBC Television, Public Domain)

Shatner skal op 12. oktober på et kort hop, kun 100 km ud i rummet. Det skal ske med raketten New Shepard, som nu skal på sin anden tur med passagerer.

New Shepard ejes af Blue Origin, der ejes af Amazon-milliardæren Jeff Bezos. På New Shephards første flyvning var Bezos på en tilsvarende tur, dengang sammen med Wally Funk på 82 år, som derved blev den ældste i rummet nogensinde.

Aldersrekorden bliver nu slået af Shatner, som jo er 90 år. Men hvad andet kan man forvente af kaptajnen på rumskibet Enterprise – selv om den nuværende tur på 11 minutter ikke helt kan sammenlignes med de rejser ud i Mælkevejen, som Enterprise jo foretog hver uge i mange år helt tilbage i 1960'erne.

Udfordringen

Det russiske filmhold blev opsendt 5. oktober, og nu bliver det så spændende at se, hvordan det vil forløbe. Selve filmholdet består af skuespilleren Yulia Peresild på 37 år og instruktøren Klim Shipenko. De skal opholde sig i alt 12 dage i rummet.

Handlingen i filmen ’The Challenge' (Udfordringen) er vist nok simpel nok: En kosmonaut får et hjerteanfald under en rumvandring og kan ikke overleve turen tilbage til Jorden uden en operation ude i rummet, som altså skal foretages af en kirurg, spillet af Yulia Peresild.

Det er lidt uklart, hvem der skal spille den syge kosmonaut, men der er jo et par russere på rumstationen i forvejen.

Det anses for sandsynligt, at de tre andre russere (alle rigtige kosmonauter) vil deles om nogle småroller, og det eneste, vi ved, er, at de fleste scener skal optages i det russiske modul Rassvet.

Om artiklens forfattere

Helle og Henrik Stub er begge cand.scient'er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.

I snart 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.

De står bag bogen 'Det levende Univers' og skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet 'Stubberne'.

Peresild sagde før opsendelsen, at de ikke arbejder 12 timer om dagen på at optage film. Det bliver nærmere 2-3 timer om dagen, hvor de kan samarbejde med besætningen på ISS – det vigtigste er ikke at forstyrre besætningen i deres arbejde. Men planen er, at 20-30 minutter af den samlede film skal foregå ude i rummet.

Shipenko får travlt. Han skal ikke bare være instruktør, men også tage sig af makeup, lyd, lys og selve filmoptagelsen.

Men det bliver bestemt ikke sidste gang, ISS komme til at virke som filmkulisse, for der er en vis konkurrence mellem det russiske rumagentur Roskosmos og så amerikanerne.

Roscosmos annoncerede først filmprojektet i november 2020, efter det kom frem, at skuespilleren Tom Cruise havde indledt et samarbejde med instruktør Doug Liman, SpaceX, firmaet Axiom Space og NASA om at optage en film ombord på rumstationen. Her greb Roskosmos så chancen for at komme først.

Hvor langt fremme Tom Cruise er med planerne, er dog usikkert, for NASA siger, at de ikke kender noget til et besøg af skuespilleren på ISS.

Nye tider giver ny kritik

De nye tider for rumfarten med rumturister giver også anledning til ny kritik. Den amerikanske rumturisme er jo skabt af tre tech-giganter: Elon Musks SpaceX, Jeff Bezos' Blue Origin og Richard Bransons Virgin Galactic. Derfor er kommentatorerne begyndt at se på den måde, firmaerne arbejder på.

SpaceX er jo allerede blevet kritiseret for at overfylde rummet med tusinder af Internet-satellitter, men kritikken har ikke fået Elon Musk til at opgive sine planer.

Til gengæld har der ikke været rejst kritik af sikkerheden ved ’Inspiration 4’-flyvningen, hvor fire civile kredsede om Jorden i tre dage i et Dragon-rumskib, uden at der var en astronaut med.

Blue Origin er allerede løbet ind i en shitstorm. Det begyndte 30. september med et essay skrevet af 21 tidligere medarbejdere ved Blue Origin, som alle på nær én er anonyme.
 
Der fortælles om et firma, hvor ledelsen er helt domineret af hvide mænd, og en virksomhedskultur præget af sexisme, undertrykkelse af uenighed, foragt for bæredygtighed og en vane med at prioritere tidsplaner over sikkerhed, når det kommer til turistrumskibet New Shepard.
tre fartøjer ved siden af hinanden blue origin space x dynetics rumfart rumfartøjer nasa månelander

De tre firmaer SpaceX, Blue Origin og Virgin Galactics slås konstant om at være først, bedst og hurtigst indenfor civil rumfart. De to første bød også på en kontrakt med NASA om at bygge en månelander; fra venstre er det SpaceX, firmaet Dynetics og Blue Origin. (Illustration: John MacNeill)

 

Især det sidste punkt om sikkerheden ved turistflyvninger har fået FAA (Federal Aviation Administration) til at gå ind i sagen.

FAA er også gået ind i en sag om Virgin Galactics første turistflyvning 11. juli 2021, hvor Branson selv var med. Det er nu kommet frem, at da raketmotoren blev tændt, kom der et gult advarselslys, som viste, at rumskibets kurs ikke var helt korrekt, hvilket kunne føre til en farlig nødlanding i ørkenen.

Lige før raketmotoren slukkede, kom der en rød advarsel om ’an entry glide cone warning’, hvilket simpelthen var en advarsel om, at deres nedtur ville føre dem uden for det tilladte område og ind i civile områder, hvor der kunne være andre fly.

De to piloter klarede nedturen, men var i næsten to minutter uden for det tilladte område, og det har så fået FAA til at gribe ind med et flyveforbud, som dog siden er blevet ophævet.

Der er nok ingen tvivl om, at også hér har konkurrencemomenter vejet tungt, for Bezos havde planlagt sin første tur ud i rummet til 20. juli - altså blot ni dage senere.

Både Bezos og Branson er store konkurrencemennesker med store egoer – og måske er konkurrencen i juli mellem de to kommet til at overskygge sikkerheden.

Jo, rumfarten har sandelig ændret sig siden den første Sputnik for 64 år siden.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk