Konstruktive nyheder: Saltvand kan blive til drikkevand på få minutter - og godt koralnyt
Kender du i øvrigt det med, når tøjet mister sin pasform? Det hører (måske) fortiden til. Få ugens konstruktive serveret herunder!
Ugens_bedste_nyheder

En kemiforsker på Københavns Universitet arbejder på en teknologi, der kan forvandle havvand til drikkevand uden at bruge enorme mængder energi. (Foto: Shutterstock)

En kemiforsker på Københavns Universitet arbejder på en teknologi, der kan forvandle havvand til drikkevand uden at bruge enorme mængder energi. (Foto: Shutterstock)

Det vrimler med gode forskningsprojekter både i ind- og udland, og som vanligt sørger vi på Videnskab.dk for at servere et tilfældigt udpluk af dem. 

Husk, du altid kan melde dig i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe, hvor knap 6.000 medlemmer dagligt vender og drejer alskens grønne problemstillinger. 

Vi starter denne ugens nyhedsopsamling på Københavns Universitet, hvor en kemiforsker fifler med en potentielt banebrydende opfindelse. 

Red Verden: Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Fra havvand til drikkevand ved hjælp af CO2

Adgang til rent drikkevand er allerede en knap ressource flere steder i verden, men det vil kemikeren Jiwoong Lee fra Kemisk Institut på Københavns Universitet nu gøre op med, skriver universitet i en pressemeddelelse.

Du tænker måske allerede, om vi ikke bare kan afsalte vores havvand? Jo, det er faktisk en mulighed, men det kræver en enorm mængde energi at afsalte vand, som det ser ud i dag.  

Derfor har Jiwoong Lee arbejdet på en teknologi, hvor CO2 kan omdanne havvand til drikkevand uden brug af elektricitet, og det har potentiale til at blive banebrydende.

»Det er lidt ligesom den sodastream-maskine, som mange har stående hjemme i køkkenet. Man putter noget CO2 i vandet, og så går der en kemisk proces i gang. Men i stedet for at bruge CO2-en til at danne kulsyre bruger vi den til at sortere saltet fra vandet med,« siger Jiwoong Lee, forsker og adjunkt ved Kemisk Institut i pressemeddelelsen.

Processen tager 1-10 minutter, og metoden er lige nu i stand til at fjerne 99,6 procent af saltindholdet i havvand på laboratorieniveau, så det er drikkeligt, skriver Københavns Universitet.

I artiklen kan du se en video, hvor Jiwoong Lee forklarer nærmere om forskningsprojektet, der ingen skade gør på drikkevandet. 

 

Her forklarer Jiwoong Lee fra Kemisk Institut på Københavns Universitet om teknologien, der kan forvandle havvand til saltvand. Video: Københavns Universitet

Ny opfindelse skal bevare tøjets pasform

Vi iler videre til en ny opfindelse, der har til formål at nedbringe vores massive tøjforbrug og få os til at beholde det liiidt længere.

Du kender måske scenariet: Yndlingstrøjen er blevet vasket, du trækker den over hovedet og er klar til at stikke ud af døren. Men noget er galt?! Den sidder helt forkert efter at være blevet slynget rundt i vaskemaskinen. 

Det scenarie kan (muligvis) blive fortid, viser et nyt forsøg fra Harvard University.

I hvert fald har en bioingeniør brygget på et materiale lavet ved hjælp af et såkaldt keratin-protein, der blandt andet findes i hår og negle. Det er et materiale, som kan huske dets oprindelige form, så det, uanset hvordan det strækkes, vender tilbage til det originale design.

Som videoen viser, holder stoftråden sin oprindelige form, og det er altså en metode, der på sigt kan gøre det nemmere at genbruge uld, lyder det fra forskerne i en pressemeddelelse fra Harvard University.

Du kan finde hele studiet i Nature Materials.

Det uld-agtige materiale kan genskabe den oprindelige form. (Video: Harvard Unviersity)

Dybhavet gemmer på en skjult skat

Vi slutter af med en tur i våddragten og hopper i åbent hav. En række marinebiologer har nemlig gjort et opsigtsvækkende koralfund i både Stille- og Atlanterhavets dyb. 

Biologerne har opdaget helt nye koralrev og økosystemer, som lever helt ned til 1.200 meter under havets overflade i dybhavet, skriver Sciencemag på baggrund af et nyt studie.  

Hele 116 nye koralrev er indtil videre fundet på det åbne hav, hvilket betyder, at der muligvis gemmer sig en skattekiste af koralrev, der endnu ikke er blevet åbnet.

Vi har endnu meget at lære om koralrev og økosystemerne på bunden af havet, lyder det fra marineforskerne, der samtidig råber op om, at de nyfundne koralrev ikke er beskyttet af lov og derfor særligt sårbare,  skriver Sciencemag.

Det meste af den nuværende forskning har været fokuseret på de lidende koralrev tæt på kysterne, forklarer marinebiologerne i samme artikel.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan den danske fotograf tog det prisvindende billede af næseaben herunder.