Kan man blive søsyg af en uvirkelig rutsjebane?
Virtual reality er navnet på den spilgenre, hvor du iført et par briller bliver en del af dit spil. Videnskab.dk’s YouTube-kanal om spil og videnskab, Newgame, har testet, om en uvirkelig rutsjebanetur kan frembringe virkelig kvalme.

Drengene fra Newgame har kastet sig ud i en fiktiv rutsjebanetur for at teste, om man også bliver søsyg i den virtuelle verden. (Video: Newgame/Videnskab.dk)

De fleste af os har nok prøvet det: En tur på havet eller en længere rejse i bil kan ende ubehageligt med kvalme eller sågar opkast, når transportsygen rammer.

Køresyge eller søsyge opstår, når dine øjne og dit ligevægtsapparat, som hjælper dig med at holde balancen, er uenige om, hvad der sker. Det kan eksempelvis ske, når dit ligevægtsapparat registrerer, at du sidder stille i bilen, mens dine øjne fortæller dig, at du i fuld fart suser forbi træerne uden for bilruden.

Ét er, at vi kan blive syge af at køre i en rigtig bil - men hvad gør det egentlig ved os, hvis vi tager et par virtual reality-briller på og snupper en tur i en fiktiv rutsjebane?

Newgame - viden og gaming på YouTube

Newgame er Videnskab.dk's YouTube-kanal om gaming og videnskab.

Kanalen er en del af Videnskab.dk's nye YouTube-univers til unge, YouKnow, og du vil løbende kunne finde nye videoer og formater på kanalen.

YouKnow er støttet af Nordea-fonden.

Det har Videnskab.dk’s YouTube-kanal om spil og videnskab, Newgame, sat sig for at teste.

Du kan se, hvordan det går i videoen øverst i artiklen.

Virtual reality skal forbedre undervisning

Det er dog langt fra kun rutsjebaneture, som udgør potentialet inden for virtual reality-genren.

Forskere på Syddansk Universitet arbejder på at bruge den virtuelle virkelighed til bedre undervisning for de studerende.

Det skal blandt andet ske ved at bygge en laboratorie-simulator, hvor man kan blive trænet i at bruge bioteknologiske og højteknologiske instrumenter. Det kan du læse mere om i artiklen ‘Forskere skal uddannes i laboratoriet ved hjælp af virtual reality’.

Den virtuelle verden kan lindre smerter

Mulighederne synes nærmest uendelige, når det handler om virtual reality. Britiske forskere har eksempelvis opdaget, at teknologien også kan bruges til at lindre smerter.

Vi fordyber os nemlig så meget i den virtuelle verden, at den simpelthen kan distrahere os fra vores smertefulde oplevelser.

Derfor arbejder forskere også på at udvikle en virtual reality-oplevelse, specielt til patienter, der skal gennemgå smertefulde procedurer som tandbehandling, eller som skal have skiftet forbindinger på et brandsår. Det kan du læse mere om i artiklen ‘Sådan kan man bruge virtual reality til smertelindring’.

Du kan også klikke ind på Newgames YouTube-kanal og se flere videoer om virtual reality og meget mere.