Curiosity sender selfie og panoramabillede af Mars
Mars-robotten Curiosity har været på planeten i fem år – et nyt foto kortlægger dens rute for første gang.

Smil! Mars-robotten Curiosity med et selvportræt på højderyggen Vera Rubin Ridge med bjerget Mount Sharp i baggrunden lige bag robottens mast. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS) 

Smil! Mars-robotten Curiosity med et selvportræt på højderyggen Vera Rubin Ridge med bjerget Mount Sharp i baggrunden lige bag robottens mast. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS) 

Den 6. august 2012 klokken 7:31 dansk tid landede den sekshjulede Mars-robot Curiosity i et krater på Den Røde Planet.

Siden da har Curiosity skrevet rumhistorie gennem sine indsamlinger og analyser af jordprøver og klippestykker samt tusindvis af fotografier fra planeten. 

De seneste skud fra robottens fotosafari kommer fra Mars-højderyggen "Vera Rubin Ridge" – en højderyg, som Curiosity har brugt de seneste måneder på at undersøge. 

Et unikt panorama-foto

Et nyt panorama-foto fra "Vera Rubin Ridge" giver blandt andet et unikt overblik over området, som Curiosity har undersøgt siden landingen i 2012. 

»Selvom Curiostiy har besteget området støt i fem år, så er dette første gang, at vi kan se tilbage på den samlede mission, som vi har lagt bag os ind til videre,« siger Ashwin Vasavada fra NASA's Jet Propulsion Laboratory, der står bag Curiosity-missionen, i en pressemeddelelse

Fotoet er taget i perioden lige inden Mars' vintersolhverv, hvor der er en skyfri himmel, hvilket giver et meget detaljerigt billede af området.

Et udsnit af det omtalte panorama-foto med den kortlagte rute fra Curiosity's hidtidige færd. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Hele ruten, som kan ses i videoen og billedet forneden, er mere end 48 kilometer lang.

Den viser blandt andet Bradbury Landing, hvor Curiosity landede i 2012, ligesom den viser Yellowknife Bay, der har været et af de absolutte højdepunkter på missionen ind til videre.

Det var her, at man i 2013 fandt en ferskvandssø, som bærer på alle de basale kemiske forhold, der skal til for at skabe et mikrobielt liv. 

Du kan også få en guidet tur af Ashwin Vasavada i videoen her.

Curiosity's panorama-fotos gennemgås i videoen her. (Video: NASA Jet Propulsion Laboratory)

Læs mere om Curiosity

Hvis du nysgerrig efter at lære endnu mere om Curiosity og dens opdagelser på Mars, så kan du dykke ned i Videnskab.dk's artikler om robotten.

Lær mere om, hvordan Curiosity arbejder på Mars eller se robottens billeder af Jorden fra Mars.

Du kan også læse, hvordan og hvorfor Curiosity skrev rumhistorie, da den borede i en sten på Mars i 2013.

I 2015 slog målinger fra Curiosity fast, at der med sikkerhed kan findes vand i flydende form på Mars.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker