Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr?
CLASSIC: Er det lettere at løbe dellerne af sidebenene på en varm sommerdag end en kold vinterdag? Spørg Videnskaben finder svaret.

Sætter det ekstra gang i forbrændingen af energi, hvis man løber i kulde? Eller er det snarere motion i bagende sol, der kan få kiloene til at rasle af? (Foto: Colourbox)

 

2013 er for alvor skudt igang, men sporene fra julens fede måltider kan stadig tydeligt ses på kroppen.

Så det er tid til motion. På med hue, handsker og gummisko. Ud og løbe i kulden. Og imens man løber, er der tid til at tænke.

For eksempel over om man forbrænder ekstra meget energi ved udendørs motion om vinteren, fordi det er koldt, og kroppen skal holde sig varm?

Eller om sommerløb derimod er mest fedtfordrivende, fordi kroppen i varmen skal bruge energi på at afkøle sig?

Temperaturen har ingen indflydelse

Det spørgsmål er læseren Kenneth P. Hansen fra Viborg løbet ind i. Han har diskuteret det en del med sin datter. Og da de ikke kunne finde et godt svar, har de af hensyn til husfreden skrevet til Spørg Videnskaben.

Tvivlens banemand sidder parat på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet. Idrætsforsker og professor Michael Voigt fortæller, at det som udgangspunkt ikke betyder noget for forbrændingen, om man løber i minus 1 eller plus 25 graders varme.

»Om det er koldt eller varmt har umiddelbart ingen indflydelse på, hvor meget energi man forbrænder, når man arbejder eller løber,« siger Michael Voigt.

Sommerløb kan føles mere forbrændende

Han fortæller, at et menneske forbrænder den samme mængde energi, uanset om det løber i kulde eller varme.

Iltoptaget vil nemlig være det samme uanset temperatur. Og da kroppen så vidt muligt vil udføre et arbejde via forbrænding med ilt, vil omgivelserne ikke have nogen indflydelse.

Fakta

SPØRG VIDENSKABEN CLASSIC Hver søndag 'genudsender' vi nogle af de bedste spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben. Denne artikel blev bragt første gang 17. januar 2011.

»Men derfor kan det sagtens føles som om, at man forbrænder mere energi, når man løber i varme. Simpelthen fordi det kan føles hårdere,« siger Michael Voigt.

Dehydrering kan føre til mindre forbrænding

Først hvis man løber i høje varmetemperaturer i flere timer, vil der være en påvirkning.

»Ved længerevarende arbejde i et varmt miljø, vil fysiologien ændre sig på grund af væsketab. Der opstår en dehydrering, og det får negativ effekt på blodkredsløbet, så det bliver sværere for kroppen at transportere ilt,« konstaterer Michael Voigt.

Manglen på ilt vil gøre det hårdere at løbe, og i sidste ende kan det medføre, at den ophedede løber derfor forbrænder mindre.

Ingen undskyldning for at droppe løb i kulden

Videnskaben har talt: Det giver ikke mening at udskyde løbeturene til juli, fordi man tror, at kræfterne er givet bedre ud til den tid.

Så der er ingen undskyldning; det er på med løbetrøjen.

Kenneth P. Hansen kan passende trække i den røde T-shirt, Spørg Videnskaben sender ham som tak for spørgsmålet. Du kan læse svar på andre spørgsmål i Spørg Videnskaben - eller selv stille andre vigtige spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe dig til ejerskab af 77 af de bedste i Videnskab.dk’s seneste bog: ’Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?’ 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud