Kan vand blive for gammelt?
En halv flaske vand har ligget i køleskabet i månedsvis. Og der er stadig en smule vand i kanden, som har stået på bordet siden sidste uge. Vandet ser jo fint ud. Men kan det drikkes?
Vand på flaske

En flaske vand på en varm sommerdag kan være som sendt fra himlen. Og selv hvis det er gammelt, kan det som regel godt drikkes alligevel. (Foto: Shutterstock)

En flaske vand på en varm sommerdag kan være som sendt fra himlen. Og selv hvis det er gammelt, kan det som regel godt drikkes alligevel. (Foto: Shutterstock)

Normalt ville tanken ikke have strejfet dig, men i dag er det nødvendigt. Din air-condition er død, og selv med vinduerne åbne er der mindst 30 grader inde i bilen.

Du var allerede ret tørstig, da du satte dig ind for en halv time siden. Nu er munden en ørken, og trafikken står helt stille. I dette tempo er der mindst en time til den næste butik.

Men noget glimter forførende fra den anden side af bilen. I døren ved passagersædet står næsten en halv liter vand. Der har den stået i over tre måneder. Dengang tog du blot en tår eller to, før du skruede låget på igen.

Det store spørgsmål er derfor: Kan du drikke resten nu?

Vand holder i evigheder

Svaret er ja, siger Truls Krogh, afdelingsleder på Afdeling for vannhygiejne ved Norges nationale sundhedsinstitut, Folkehelseinstituttet.

»Hvis vandet er dækket til og af god kvalitet, kan det i princippet stå i tusind år,« siger han.

Det gælder også vand, der er tappet fra vandhanen.

»Der skal være meget lidt organisk materiale i vandet, men det meste drikkevand opfylder dette krav. Så længe det er opbevaret i en lukket flaske, som ikke afgiver stoffer, kan det stå i årevis, uden at det bliver farligt at drikke det,« siger Krogh - og det gælder også, selvom flasken allerede har været åbnet, og du har drukket direkte af den.

LÆS OGSÅ: Vand, vand og atter vand

Hvorfor datomærkning på vand?

Det er jo opløftende nyheder for alle, som har en tendens til at glemme halvtømte vandflasker i sportstasken. Kroghs forsikringer fremkalder imidlertid et andet spørgsmål:

Hvis vandet ikke bliver for gammelt, hvorfor er der så holdbarhedsdato på de flasker, man køber i butikken?

»Det bunder nok i bureaukratiske bestemmelser,« mener Krogh.

Og så er der det med smagen. Bare fordi vandet kan drikkes, betyder det ikke, at det stadig smager godt.

Drikkeligt vand kan godt smage af olie

Vand, som opbevares i plastikflasker, kan efterhånden få en underlig smag, fortæller Krogh. For selv om plastikken er tæt nok til at holde på vandet, er den ikke helt uigennemtrængelig.

»Der vil altid være andre duftstoffer, for eksempel i et køleskab. De kan altid trænge ind i flasken og give vandet en fremmed smag. Hvis du opbevarer vandflasker i garagen, kan du endda opleve, at vandet smager af olie,« siger Truls Krogh.

LÆS OGSÅ: Må jeg genbruge min vandflaske?

Vand bliver aldrig for gammelt

Om du så falder over en flaske vand fra stenalderen, ville der ikke være noget i vejen for at tage en tår.

»Vandet vil ikke være farligt at drikke, men det kan meget vel smage dårligt,« siger Krogh, som vurderer, at det er en del af årsagen til de datomærkede vandflasker.

»Hvis de har været opbevaret uheldigt, vil de kunne få en dårlig smag, og det kan jo skade producentens omdømme,« siger han.

Katastrofelager bør være fyldt på glas

Skulle du i øvrigt finde en meget gammel vandflaske i kælderen, er det nok mest sandsynligt, at den er lavet af glas. I modsætning til plastic er glasset uigennemtrængeligt for duftstoffer. Dermed øges chancen for, at flasken har holdt på den gode smag.

Så hvis du er den nervøse type, som gerne vil gemme nogle liter H2O i tilfælde af verdens undergang, bør du investere i nogle gode glasflasker.

»Du behøver ikke at sterilisere dem,« siger Krogh.

Bare fyld vand fra hanen på nogle grundigt rengjorte glasflasker og luk dem godt til. Så vil vandet holde resten af dit liv og mere til.

Hvad med et gammelt vandglas?

Hvis der er låg på, kan vandet i flasker som disse holde i årevis. Den gode smag er dog ikke nødvendigvis bevaret. (Foto: Colourbox)

Vi kan altså trygt drikke løs af vandflasker, selv om de har stået længe. Men hvad med beholdere uden låg? Kan du drikke af det glas, som har stået ved siden af sengen siden onsdag i sidste uge, eller af den ugegamle kande vand, som stadig står på bordet i mødelokalet?

Igen er svaret ja, fortæller Truls Krogh.

»Det vil nok smage kedeligt, men det vil ikke være farligt,« siger han.

Selv uden låg kan vandet drikkes i flere uger eller måneder efter, forudsat at ingen har forurenet det med snavsede fingre eller bakteriebefængt spyt. Og selv hvis nogen havde sendt et kraftigt nys af sted ned i glasset, er det ikke sikkert, at vandet beholder smittefaren.

»Meget få af sygdomsbakterierne kan leve i rent vand. Efter noget tid, vil de alle være døde.«

»Men hvis der er nok næringsstoffer i vandet, vil der være skadelige bakterier, som kunne trives. I en tulipanvase vil der for eksempel være en bakterievækst, som man ikke bør indtage,« siger Truls Krogh.

Udækket vand vil blive for gammelt

Selv rent vand kan efterhånden blive udrikkeligt, hvis det står udækket. I løbet af nogle uger eller måneder vil vandet være blevet forurenet af støv, som kan levere livsgrundlaget for mikroorganismer.

Men hvis du skyller kanden fra mødebordet og fylder nyt vand på fra vandautomaten, selv hvis det har været lukket inde i beholderen i et halvt år, er du således på den sikre side.

Krogh fortæller, at han selv sagtens kan drikke gammelt vand.

»Vi har en hytte af den gamle slags, uden rindende vand. Hvis der er vand tilbage, når vi tager hjem igen, lader vi det stå en måned eller to til næste gang, vi kommer,« siger han.

Og hvis selveste direktøren for vandhygiejne på det norske folkesundhedsinstitut kan, så kan vi vel også.

LÆS OGSÅ: Må man koge vand to gange?

LÆS OGSÅ: Derfor er det godt med vand i whisky

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 13. oktober 2011.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk