Kan man få en overdosis endorfiner?
Når vi har sex eller griner, så udskiller vores hjerne endorfiner, der giver os en oplevelse af behag. Men kan kroppen faktisk udskille så meget af disse behagelige hormonstoffer, at vi får en overdosis? Med andre ord: Kan vi få det FOR rart?

Motion, sex og latter kan udløse de behagelige hormoner enderforiner, der minder om morfin. Heldigvis er der ikke noget, der tyder på, at vi kan udløse for meget af disse hormoner, vurderer danske forskere. (Foto: Colourbox)

Motion, sex og latter kan udløse de behagelige hormoner enderforiner, der minder om morfin. Heldigvis er der ikke noget, der tyder på, at vi kan udløse for meget af disse hormoner, vurderer danske forskere. (Foto: Colourbox)

Vi mennesker har en fin balance mellem en lang række af hormoner i vores krop, der ændrer sig i løbet af dagen og regulerer alt fra vores følelsesliv til vores søvn. Hvis der kommer en ubalance, hvor der er for meget af det ene hormon eller for lidt af det andet, så kan det påvirke vores krop og psyke negativt.

For eksempel kan et højt niveau af stresshormonet kortisol på sigt svække vores immunforsvar og belaste vores blodkredsløb. 

Men hvad med de mere positive hormoner, endorfinerne – kan vi få for meget af dem, spørger en af vores læsere. 

»Er det muligt at få en overdosis af endorfiner? For eksempel ved at udøve alt for meget sex, træning eller ved at drikke alkohol?« skriver Rie Jønsson i en mail til Spørg Videnskaben.

Vi har givet det gode spørgsmål videre til to eksperter i hormonernes betydning for kroppen og hjernen.

»Jeg mener ikke, at man selv kan fremprovokere en overdosis af endorfiner. Kroppen er utrolig god til at regulere hormonproduktionen, så der ikke sker en overbelastning. Jeg er i hvert fald ikke stødt på forskning, der viser det,« siger Albert Gjedde, professor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.

Kroppen har en indbygget nødbremse

Heller ikke professor i psykiatri Anders Fink-Jensen mener, at det vil kunne lade sig gøre.

Endorfiner

Endorfiner er en gruppe af signalstoffer eller hormoner bestående af proteiner, som blandt andet reducerer vores oplevelse af smerte.

Endorfinerne bremser nemlig aktiviteten i de smerteførende nerveceller, der fører op til hjernen, og som også findes i hjernen - lidt på samme måde som morfin.

Når man bruger sin krop intensivt, f.eks. ved hurtigt løb, så udskilles store mængder af endorfiner til blodet. Derudover udskilles stoffet også ved sex, latter og forelskelse.

Kilde: Den Store Danske

»Vi har nogle celler i hjernen, som er med til at sørge for, at der ikke bliver produceret og frigivet for meget af hjernens hormoner, blandt andet endorfiner. Cellerne registrerer, hvor meget der frigives af endorfiner i hjernen, hvorefter de sender signal til de celler, som producerer hormonerne, om at holde igen med produktionen. Det gør, at niveauet af endorfiner hele tiden overvåges. Derfor er det ikke umiddelbart muligt at få en overdosis,« siger Anders Fink-Jensen, klinisk professor hos Region Hovedstadens Psykiatri og på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Han forsker selv i misbrug af euforiserende stoffer.

Hverken Albert Gjedde eller Anders Fink-Jensen er altså stødt på forskning eller tilfælde, hvor en person har trænet eller på anden vis fremprovokeret en overdosis af endorfiner selv.

Men i princippet kan de celler, som har til formål at bremse udskillelsen af endorfiner, være defekte, vurderer Anders Fink-Jensen.

»Det er i teorien muligt, at man kan være født med en defekt eller få en hjerneskade senere i livet, der gør, at reguleringen af produktionen af hormonerne ikke fungerer, som den skal. Måske det så vil kunne føre til en overdosis. Men det er ikke noget, man kender til,« siger Anders Fink-Jensen.

Man kan blive afhængig

Endorfiner bliver ikke fremstillet kunstigt, så man kan heller ikke give sig selv en overdosis ved at indtage det som pille eller via en sprøjte. Til gengæld kan man få en overdosis af et andet kunstigt fremstillet stof, der minder meget om endorfiner. 

»Det smertelindrende stof morfin ligner endorfinerne meget, og det kan man jo få en overdosis af, så det forstyrrer vejrtrækningen, og man stopper med at trække vejret,« siger Anders Fink-Jensen.

Morfin og endorfiner sætter sig på de samme receptorer i hjernen og har derfor nogenlunde samme effekt på os (se faktaboks). Derfor kalder man også endorfinerne for kroppens egne smertestillere.

Belønningssystemet udskiller især endorfiner ved situationer, der er gode for vores overlevelse. For eksempel når vi har sex eller bliver forelskede. Det er vores krops måde at fortælle os, at dét, vi foretager os lige nu, er godt for vores overlevelse og forplantning af generne.

Professor Albert Gjedde.

»Ligesom man kan blive afhængig af morfin, så kan man også blive afhængig af endorfiner. Det er blandt andet noget, løbere kender. De bliver afhængige af deres daglige løbetur og udskillelsen af endorfiner, der er forbundet med løbeturen. Det kendes også som ’Runner’s High’,« siger Anders Fink-Jensen.

Endorfinerne hjælper os

Endorfinerne er altså kroppens egne smertestillere, der blandt andet udskilles for at dæmpe smerter, når vi bruger vores krop ved høj intensitet. Det giver os overskud til at klare lidt mere. Men samtidig giver stofferne også en behagelig følelse. Og det er der en evolutionær grund til.

»Belønningssystemet udskiller især endorfiner ved situationer, der er gode for vores overlevelse. For eksempel når vi har sex eller bliver forelskede. Det er vores krops måde at fortælle os, at dét, vi foretager os lige nu, er godt for vores overlevelse og forplantning af generne,« siger Albert Gjedde.

Der er altså ikke noget i vejen for at have masse af sex og løbe nogle lange ture, for vi kan som udgangspunkt ikke få en overdosis af endorfiner. Vi kan dog risikere at blive afhængige af det, hvis vi gør det meget.

Vi takker Anders Fink-Jensen og Albert Gjedde for de gode svar, og selvfølgelig skal der også lyde et stort tak til Rie Jønsson for det gode spørgsmål, som vi kvitterer for med en flot Spørg Videnskaben T-shirt.

Hvis du selv skulle ligge inde med et svært spørgsmål, som du gerne vil have hjælp til at besvare, så kan du sende det til os på sv@videnskab.dk. Så vil vi gøre vores bedste for at finde svar.

Hvis du ikke ligger inde med et spørgsmål i øjeblikket, som du gerne vil have svar på, men bare gerne vil have fingrene i vores lækre Spørg Videnskaben T-shirt, så kan du gå ind og snydekøbe den her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk