Kan mænd amme?
CLASSIC: »Jeg har hørt, at Dustin Hoffman ammede sit sidste barn. Kan det passe?« Spørg Videnskaben kigger på, om mænd rent faktisk kan give bryst til spædbørn.

Denne mand, B. Wijeratne fra Walapanee på Sri Lanka, skulle angiveligt have ammet sit 18-måneder gamle barn, efter hans kone døde.

Denne mand, B. Wijeratne fra Walapanee på Sri Lanka, skulle angiveligt have ammet sit 18-måneder gamle barn, efter hans kone døde.

 

Hollywood har gennem tiden givet os nogle pudsige historier om mænd med kvindelige egenskaber - en gravid Arnold Schwarzenegger i filmen »Junior« for bare at nævne et eksempel.

Men én af de mere pudsige historier fra den store filmby relaterer sig faktisk til virkeligheden. Rygtet lyder nemlig, at skuespiller Dustin Hoffman - hovedrolleindehaver i blandt andet filmen »Tootsie« - selv har ammet sit sidste barn.

Den melding undrer vores læser Marianne Eklund Johansen: »Jeg studerer et naturvidenskabeligt fag, og ingen har i forbindelse med dette studie kunne svare ja eller afkræfte det. Jeg håber derfor, I kan give mig et validt svar. Det kunne da være for vildt!«

Svaret er ja - det kunne være for vildt.

Ikke helt vanvittigt

Derfor sender videnskab.dk spørgsmålet videre til Anders Nyboe Andersen, klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik. Tilbage i 1984 lavede han doktordisputats om »induced lactation« - muligheden for at påvirke brystet til at producere mælk. Kan mænd virkelig amme?

Fakta

 

Mandens kirtelvæv i brystet ligner faktisk kvindens så meget, at han også kan udvikle brystkræft. Det sker hvert år for op mod 30 danske mænd.

 

»Det er faktisk ikke en helt vanvittig tanke. Mænd har jo en brystkirtel, ganske som kvinder, og selvom den er mindre udviklet, kan man teoretisk set med den rette hormonpåvirkning gøre det muligt. Der er jo mænd, som kan dryppe lidt mælk fra brystvorten, såkaldt galaktorre,« fortæller Anders Nyboe Andersen.

Kender ikke kvaliteten

Hvis et bryst skal producere mælk eller mere mælk, skal kroppen påvirkes af hormonet prolaktin. Ifølge Anders Nyboe Andersen kan man øge mængden af prolaktin hos kvinder ved hjælp af psykofarmaka, som man normalt bruger til at behandle skizofrene.

»Men om man kan lave 'induced lactation' hos mænd, så de kan lave en egentlig amning og få en rigtig ammeproces op at køre, det tvivler jeg på. Og jeg skal heller ikke gøre mig klog på, om kvaliteten af mælken i givet fald er i orden rent ernæringsmæssigt,« siger Anders Nyboe Andersen.

Handyr kan producere mælk

Han råder til, at Videnskab.dk og andre søger mere opdaterede oplysninger i faglitteraturen. Det har vi så prøvet. En lynhurtig research afslører, at historien om mænd og amning allerede er blevet godt og grundigt malket, i hvert fald på mindre videnskabelige hjemmesider. Og der er flere historier om mænd fra forskellige steder i verden, som har lært at amme et barn.

En enkelt artikel skiller sig ud fra mængden. Psykolog og Pulitzer-prisvinder Jared Diamond har skrevet om mænd og andre handyrs evne til at producere mælk. Den mere end antyder, at hvis lysten er til stede, og hvis brystvorten bliver ordentligt stimuleret, så kan det faktisk lade sig gøre, at mænd ammer i en vis grad.

Fakta

Denne artikel er en genpublicering. Den blev første gang bragt på Videnskab.dk 19. september 2008.

»Faktisk udvikler et betydeligt antal drenge bryster, når de når puberteten. Så vævet er der; der bliver bare mindre af det med alderen,« lyder det.

Kommentarer modtages gerne

Noget tyder altså på, at mænd rent faktisk kan producere mælk, mens det endnu står hen i det uvisse, om de kan amme så meget, at et spædbarn kan overleve ved fars bryst.

Videnskab.dk sender fluks en t-shirt til Marianne for det gode spørgsmål og håber, at svaret er nogenlunde dækkende.

Du kan selv skrive kommentarer eller komme med links i kommentarfeltet herunder.

Du kan også læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk