Hvorfor kan jeg være vågen og sove på samme tid?
CLASSIC: Nogle mennesker oplever, at de af og til vågner uden at kunne bevæge sig eller tale. En læser vil gerne vide, hvad fænomenet er for noget.

Vores læser har prøvet flere gange at vågne uden at kunne bevæge sig. Men hvordan kan det være? (Foto: Primeop76)

Vores læser har prøvet flere gange at vågne uden at kunne bevæge sig. Men hvordan kan det være? (Foto: Primeop76)

 

Forestil dig, at du ligger i din seng og sover trygt. På et tidspunkt vågner du, men noget er galt. Din hjerne fungerer som normalt, men det er som om, kroppen ikke helt følger med.

Dine ben og arme kan ikke bevæge sig, og når du råber på hjælp, er du ude af stand til at fremstamme et eneste ord.

Det lyder ikke særlig rart, men oplevelsen er for visse mennesker ikke ukendt. En af dem er Ida Nyegård Espersen, som derfor har skrevet til Spørg Videnskaben:

»Jeg oplever nogle gange en form for vågen sovetilstand, hvis jeg f.eks. falder i søvn om eftermiddagen. Jeg falder i søvn, og efter et stykke tid får jeg en følelse af, at min hjerne vågner, mens min krop stadig sover. Tilstanden føles ikke som en drøm, for jeg er helt bevidst om situationen. Efter noget tid (jeg ved ikke hvor længe) vågner min krop så, og jeg kan bevæge mig igen uden problemer,« skriver Ida, som gerne vil vide, hvad denne tilstand egentlig er for noget.

Det vil Spørg Videnskaben selvfølgelig gerne hjælpe med, så vi sender spørgsmålet videre til søvnforsker Gordon Wildschiødtz, overlæge i Psykiatrien Region Sjælland.

REM-søvn afslapper musklerne

»Fænomenet kaldes søvnparalyse, altså søvnlammelse,« siger Gordon Wildschiødtz. Han forklarer, at det har at gøre med REM-søvnen, der også kaldes drømmesøvnen.

REM-søvnen har nemlig en muskelafslappende virkning, hvor hæmmende impulser bliver sendt fra hjernen til musklerne, hvilket gør, at man ikke kan bevæge sig, mens man drømmer.

Fakta

Det er jo som udgangspunkt ganske praktisk, da ben og arme jo nødig skulle reagere på alle de indtryk, man får i drømmeland. Men er hjernen vågen, er det ikke så heldigt.

»Ved søvnparalyse er der tale om en forstyrrelse i REM-søvnen, der gør, at den bliver aktiveret på en uhensigtsmæssig måde, sådan at man stadig er i drømmesøvnen, når man vågner,« fortæller Gordon Wildschiødtz.

Han tilføjer, at hvis man har det relativt hyppigt, er det typisk i sammenhæng med sygdommen narkolepsi, men der kan også være andre årsager.

»Hvis man har stresset sig selv voldsomt uden at sove i flere døgn, kan man også se det. Har man f.eks. festet i flere dage, hvor man har undertrykt drømmesøvnen, kan den så komme bragende efterfølgende, men det er dog meget sjældent« siger søvnforskeren.

Kan også være genetisk bestemt

Men søvnparalyse kan også være for hele familien, om man så må sige.

Poul Jennum, professor på Københavns Universitet og leder af Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital har arbejdet med blandt andet søvnparalyse i mange år.

»Vi ser nogle gange, at hele familier har det. I sådanne tilfælde er det arveligt bestemt, selv om man ikke kender genet,« fortæller han og tilføjer, at visse former for antidepressiv medicin også kan spille en rolle.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic En gang om ugen 'genudsender' vi tidligere spørgsmål og svar fra vores populære spørgekasse, Spørg Videnskaben. Artiklen her blev oprindeligt bragt 9. februar 2010.

Ifølge Poul Jennum kan søvnparalyse godt behandles, men det er ikke nødvendigt.

»Der er ingen grund til at søge behandling, for det er et helt almindeligt fysiologisk fænomen. Det kan være skræmmende, hvis man ikke ved, hvad det er, men når folk får en forklaring og får at vide, at det ikke er farligt, er det min erfaring, at de ikke ønsker behandling,« siger Poul Jennum.

Søvnparalyse kan kræve lægehjælp

Oplever man søvnparalyse relativt hyppigt, kan der dog være grund til at søge læge, da det som sagt kan være forbundet med sygdommen narkolepsi, som cirka 3.000 danskere lider af.

Hvor mange danskere, der selv har oplevet søvnparalyse, er ikke klart. Et sted mellem 5 og 20 procent af danskerne menes at have oplevet det en gang eller to, så det er ikke et sjældent fænomen.

Vi takker for spørgsmålet og sender Ida en Videnskab.dk-T-shirt, som hun eventuelt kan iføre sig til den næste eftermiddagslur.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til redaktionen@videnskab.dk eller gå på jagt efter flere spørgsmål i vores arkiver.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk