Hvor store kan danske edderkopper blive?
Mørke lofter med spindelvæv og historier om den sorte enke har givet edderkoppen et blakket ry. Hvor store kan de lodne, langlemmede dyr blive?
Husedderkop danmark størst

Eratigena atrica, også kendt som stor hus-edderkop, er den største edderkop, der forekommer naturligt i din stue. Hannerne bliver mere end 10 cm i diameter, hvis de folder benene ud. Den var tidligere klassificeret under slægten Tegenaria. (Foto: CC BY-SA 3.0)

Eratigena atrica, også kendt som stor hus-edderkop, er den største edderkop, der forekommer naturligt i din stue. Hannerne bliver mere end 10 cm i diameter, hvis de folder benene ud. Den var tidligere klassificeret under slægten Tegenaria. (Foto: CC BY-SA 3.0)

»Det er en kæmpeedderkop! Jeg har aldrig før set dem så store, jeg troede ikke de fandtes i Danmark,« siger Silas Mortensen til Spørg Videnskaben.

Han blev temmelig overrasket over en edderkop, der sad og gemte sig i et hjørne i hans lejlighed. Men han fangede den i en beholder.

Monstret måler cirka syv centimeter i diameter, hvis man regner benlængden med.

Silas Mortensen vil gerne vide, hvilken slags edderkop der er tale om, hvor store danske edderkopper kan blive, og om de kan finde på at bide mennesker.

Spørg Videnskaben tog Silas' edderkop med på Statens Naturhistoriske Museum for at mødes med edderkoppeforsker Nikolaj Scharff og få svar på spørgsmålene.

535 arter i Danmark

Der findes 40.000 forskellige arter edderkopper i verden, og bare 535 i Danmark.

Hannerne lever meget kortere end hunnerne. De er programmeret til at parre sig og bagefter dør de.

Den store hus-edderkop

Nikolaj Scharffs kontor er fyldt med reagensglas, ringbind og tegninger af de behårede væsner.

Og der skal mere til at imponere ham end vores medbragte edderkop. Han kaster et enkelt blik ned i plasticbeholderen, hvor edderkoppen kravler i cirkler.

»Det er en stor hus-edderkop. Hannerne bliver mere end 10 cm i diameter, hvis de strækker benene ud. Det er de største edderkopper, vi har i Danmark, og de er almindelige. De bor typisk på mange lofter og i kældre. Fordi de lever skjult, er der ikke så mange, der ser dem. Mange bliver derfor overraskede over, at vi har så store edderkopper,« fortæller Nikolaj Scharff.

200-300 danskere sender hvert år edderkoppe-spørgsmål til Statens Naturhistoriske Museum. Årsagen er ofte den samme:

De observerede kræ ser så store ud, at de umuligt kan høre til i Danmark - og desuden er mange bange for, at de er giftige.

LÆS OGSÅ: Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Bider den store hus-edderkop?

»Alle danske edderkopper kan bide, men de her er helt ufarlige. Medmindre du er en flue,« forklarer Scharff.

Hobo-edderkoppen, som er en fjern slægtning til hus-edderkoppen, blev for nylig fundet i Danmark. Den ligner hus-edderkoppen, men er kun halvt så stor.

»Der går rygter om dens farlighed, men ved det eneste beskrevne tilfælde i Europa kunne man ikke bevise, at der var en edderkop involveret i de vævsødelæggelser, som ofret havde,« forklarer Nikolaj Scharff.

LÆS OGSÅ: Skriiig! Hvad er det for en alien-edderkop?

Sort enke som blind passager

Det farligste, edderkoppe-manden selv har set i Danmark, var to eksemplarer af Latrodectus mactans - den sorte enke. De var havnet i Danmark ved et tilfælde. En dansker havde købt en amerikanerbil og fået lidt ekstra med i købet.

»Fyren, der ejede bilen, havde ligget under den og arbejdet på den, uden at vide at der kravlede to sorte enker rundt,« fortæller Scharff.

Bid fra den sorte enke kan være livsfarlige, hvis man ikke bliver behandlet. Men generelt er edderkopper betydelig fredeligere end deres rygte.

De lodne dyr har, så vidt vides, aldrig forårsaget dødsfald i Europa, og der findes ikke normalt giftige edderkopper i Danmark.

»Hvis I vil se giftige edderkopper, skal vi ned i samlingerne nedenunder,« siger Scharff. Og det lyder jo fristende, så det gør vi.

Edderkopper med filmnavne

Statens Naturhistoriske Museum har flere samlinger.

I den ene opbevares vævsprøver fra friske edderkopper, der anvendes til DNA og molekylære analyser for at kortlægge arter og evolution.

Den anden består af reolrækker med edderkopper, der er lagt i 70 procent sprit, katalogiseret og navngivet.

Der findes for eksempel en gruppe edderkopper, der er opkaldt efter filmmanden Orson Welles. Her har underarterne navne efter figurer i hans film.

Der er endda edderkopper, der er opkaldt efter vores vært, Scharff - edderkopper, der er opdaget af forskerkolleger.

edderkop danmark størst

Den giftigste edderkop i samlingen på Statens Naturhistoriske Museum kommer hele vejen fra Brasilien og hedder Phoneutria; brasiliansk vandre-edderkop. (Foto: Maj Bach Madsen)

Samlingerne er internationale, så her findes edderkopper, der er livsfarlige, hvis de var levende, og der findes edderkopper, som fylder et stort syltetøjsglas ud.

Det er let at forstå, hvorfor vores store hus-edderkop ikke regnes for noget særligt i dette selskab. Men trods sin ringe størrelse, bliver vores store hus-edderkop alligevel indlemmet i samlingen med Silas Mortensens data på; navn, dato og stedet, den er fundet.

»Alt, hvad der kommer ind her, bliver lagt i sprit og katalogiseret«, siger Nikolaj Scharff.

LÆS OGSÅ: Derfor bør du ikke slå edderkopper i dit hjem ihjel

Hvis du selv har et spørgsmål til videnskaben, så send det til sv@videnskab.dk. Bliver dit spørgsmål udvalgt, får du ligesom Silas Mortensen tilsendt en T-shirt.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiver.

LÆS OGSÅ: Dette er ikke en edderkop

LÆS OGSÅ: Ny gigant-edderkop fundet på Sri Lanka

LÆS OGSÅ: Verdens giftigste edderkop har adskillige liv på samvittigheden

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk