Dette er ikke en edderkop
Mejeren er i familie med edderkoppen, men kan hverken spinde spind eller bruge gift. Her om efteråret er den let at opdage på muren.

En mejer på vandring hen over en sten. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

En mejer på vandring hen over en sten. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Hvis man en efterårsdag lusker en tur langs en hvidkalket kirke, Amalienborg eller andre lyse bygninger, vil man med sikkerhed opdage nogle langbenede kræ på murene.

Otte ben, en rundt krop og to øjne på toppen af hovedet er ingredienserne til de dyr, der kaldes mejere. De er spindlere ligesom edderkopper, men kan hverken spinde spind eller bruge gift.

Mejere er indvandret sydfra

Næsten alle de mejere, man ser, er af arten orange vægmejer. For 40 år siden fandtes den slet ikke i Danmark, men er siden indvandret sydfra. Før var det broget langbensmejer og plettet vægmejer, som dominerede på murene. Nu er de blevet fortrængt – næsten da.
Broget langbensmejer har tilsyneladende fundet et refugium langt ude i den mørke skov, hvor orange vægmejer ikke trives, og plettet vægmejer overlever endnu i øde fyrtårne, hvortil den orange endnu ikke er kommet. Men det er nok en stakket frist.
Naturen er hård.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk