Skriiig! Hvad er det for en alien-edderkop?
Mystiske edderkopper, forunderlige larver og mærkelige krebsdyr. Vores læsere fotograferer en masse gådefulde kryb og kravl. Vi finder ud af, hvilke dyr der i virkeligheden er tale om.

Spørg Videnskaben har i sensommeren modtaget mange forunderlige fotografier af kryb fra vores læsere.

Vi har blandt andet fået billeder af en larve-konvoj på Bornholm – og en alien-edderkop fra Sverige.

De mange fotografier tikker sandsynligvis ind i mailboksen, fordi anden halvdel af året er højtid for kryb. Det fortæller Niels Peder Kristensen, som er professor i insekter ved Statens Naturhistoriske Museum.

»Mange edderkopper er størst her i sensommeren. Og mange af de sommerfugle, som er voksne i højsommeren, har larver, der er fremme i eftersommeren. Det kan forklare, hvorfor folk ser dyrene nu,« siger Niels Peder Kristensen.

Mystisk krebsdyr er dukket op i Grønland

Hans største interesse er sommerfugle. Så Spørg Videnskaben præsenterer ham for de billeder af sommerfuglelarver, vi har modtaget. Hans svar findes under fotografierne til højre og i billedgalleriet over artiklen.

»Ahornuglen er helt almindelig. Fra larve udvikler den sig til en mellemstor natsommerfugl med gråmelerede for-vinger, der falder i ét med bark. Den voksne sommerfugl er fremme i juni-juli. Laven bliver typisk fundet sidst på eftersommeren, når den kravler ned på jorden for at forpuppe sig,« siger Niels Peder Kristensen. (Foto: Poul O. Jensen)

Dér kan du også se billederne af et mystisk krebsdyr, der er dukket op på Grønland. Spørg Videnskaben har fået hjælp til at identificere dem fra Jørgen Olesen, der er lektor i krebsdyr ved Statens Naturhistoriske Museum.

Du kan også se flere fotografier af opsigtsvækkende edderkopper, som er dukket op i sensommeren. Dem har lektor Nikolaj Scharff – også fra Statens Naturhistoriske Museum – hjulpet med at finde navnene på.

Spørg Videnskaben takker vores læsere for de mange bidrag. Og vi takker de tre forskere for at hjælpe med at identificere krybene.

Du kan læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller sende dit eget spørgsmål ind til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra arkiverne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk