Skriiig! Hvad er det for en alien-edderkop?
Mystiske edderkopper, forunderlige larver og mærkelige krebsdyr. Vores læsere fotograferer en masse gådefulde kryb og kravl. Vi finder ud af, hvilke dyr der i virkeligheden er tale om.

Spørg Videnskaben har i sensommeren modtaget mange forunderlige fotografier af kryb fra vores læsere.

Vi har blandt andet fået billeder af en larve-konvoj på Bornholm – og en alien-edderkop fra Sverige.

De mange fotografier tikker sandsynligvis ind i mailboksen, fordi anden halvdel af året er højtid for kryb. Det fortæller Niels Peder Kristensen, som er professor i insekter ved Statens Naturhistoriske Museum.

»Mange edderkopper er størst her i sensommeren. Og mange af de sommerfugle, som er voksne i højsommeren, har larver, der er fremme i eftersommeren. Det kan forklare, hvorfor folk ser dyrene nu,« siger Niels Peder Kristensen.

Mystisk krebsdyr er dukket op i Grønland

Hans største interesse er sommerfugle. Så Spørg Videnskaben præsenterer ham for de billeder af sommerfuglelarver, vi har modtaget. Hans svar findes under fotografierne til højre og i billedgalleriet over artiklen.

»Ahornuglen er helt almindelig. Fra larve udvikler den sig til en mellemstor natsommerfugl med gråmelerede for-vinger, der falder i ét med bark. Den voksne sommerfugl er fremme i juni-juli. Laven bliver typisk fundet sidst på eftersommeren, når den kravler ned på jorden for at forpuppe sig,« siger Niels Peder Kristensen. (Foto: Poul O. Jensen)

Dér kan du også se billederne af et mystisk krebsdyr, der er dukket op på Grønland. Spørg Videnskaben har fået hjælp til at identificere dem fra Jørgen Olesen, der er lektor i krebsdyr ved Statens Naturhistoriske Museum.

Du kan også se flere fotografier af opsigtsvækkende edderkopper, som er dukket op i sensommeren. Dem har lektor Nikolaj Scharff – også fra Statens Naturhistoriske Museum – hjulpet med at finde navnene på.

Spørg Videnskaben takker vores læsere for de mange bidrag. Og vi takker de tre forskere for at hjælpe med at identificere krybene.

Du kan læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller sende dit eget spørgsmål ind til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra arkiverne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: