Støv samler sig. Vi støver af. Støv samler sig. Vi støver af. Støv samler sig...
Spørg Videnskaben tager denne gang fat på husmødrene og husfædrendes skræk - nemlig det skidt, som samler sig på vores bogreoler, fjernsynsskærme og vindueskarme.
Vores læser ved navn Marissa Priess har nemlig spurgt, hvorfra støvet kommer, og hvad det består af.
Svaret er ulækkert, så rengøringsfjendske læsere er hermed advaret imod videre læsning.
Støvet kommer fra os selv
Vivi Shlünssen er ph.d. i arbejds- og miljømedicin og forsker i blandt andet organisk støv på Aarhus Universitet. Hun fortæller om husstøvets ingredienser:
»Det er typisk en skøn suppe af hud fra os selv, små sandkorn, rester fra planter, hunde og kattehår, men også partikler fra cigaretrøg og stegeos.«
Støv er således for det meste menneskeskabt. Støvsugeren fylder vi for det meste med sager som for eksempel sandkornene men også pollen, som vi selv slæber med ind udefra.
Forskeren siger, at det er derfor, der er mindre støvet end normalt, når vi vender hjem fra en uges ferie. Løse partikler fra planter og huset selv hvirvler dog rundt i luften hele tiden. Derfor er vores hjem aldrig helt støvfrie.
Soveværelset er fyldt med hudceller
Støvet slår dog hårdere ned nogle steder end andre. Da det er os selv, som producerer, så lægger det sig ofte steder, hvor vi opholder os meget.
»Som regel dannes der meget mere støv i soveværelset end i de andre rum,« siger Vivi Shlünssen.
Hun forklarer det med, at vi ligger hele natten og drysser hudceller ned i sengetøjet. I rum, hvor vi opholder os meget, dannes der altså meget støv.
Sengetøjet er således et sandt mekka for støvmider, som lever af de lækre ting i det grå findelte skidt. Vivi Shlünssen forklarer, at det er støvmidernes ekskrementer, som støvallergikere ikke kan tåle.
I det hele taget anbefaler hun, at man i soveværelset ikke har sådan noget som bogreoler, som er vanskelige at støve af.
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Elektriske ladninger tiltrækker støv
Soveværelset er ikke dog ikke det eneste sted, som er hårdt ramt af fnuller. Nogle gange skulle man tro, at der kommer mere støv de steder, hvor der er sollys.
Forskeren siger dog, at sollys ingen effekt har på mængden af støv. Vi kan bare bedre spotte støvkornene, når solen skinner på dem.
»Men svage elektriske ladninger kan godt tiltrække støv for eksempel på dit stereoanlæg eller fjernsyn,« siger forskeren.
Støv kan både være sundt og usundt
Husstøv er som sådan ikke farligt. Det kommer nemlig helt an på, hvad støvet indeholder, siger Vivi Shlünssen
Hun vil dog ikke anbefale, at man bor i en svinesti. Støv kan nemlig irritere luftvejene og nedsætte vores velvære.
Men der er også forskere, som mener, at det kan være sundhedsskadeligt for børn at vokse op i alt for rene hjem, fordi de så bliver udsat for få mængder mikroorganismer og derfor har større risiko for at udvikle astma og allergi, fortæller medicineren.
Hun understreger dog, at det blot er en hypotese blandt mange andre om årsagerne til astma og allergi.
Spørg Videnskaben takker Marissa Priess for spørgsmålet og sender en t-shirt til hende som tak. Har du også et godt spørgsmål, så send det til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk. Så har du også chancen for at vinde en t-shirt.