Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?
CLASSIC: Hvad er egentlig forskellen på frugter og grøntsager? Hvorfor er en tomat en grøntsag, når den ligner en frugt? Spørg Videnskaben stiller i denne uge et læserspørgsmål til en grøntsagsforsker

Forskellen på grøntsager og frugter bestemmes af, om de har kerner, og hvor hyppigt de høstes. (Foto: Colourbox)

Forskellen på grøntsager og frugter bestemmes af, om de har kerner, og hvor hyppigt de høstes. (Foto: Colourbox)

Her til lands bliver avocadoen spist med salt og peber som en grøntsag, fordi den ikke er sød. Men i dens mellemamerikanske hjemlande, bliver den brugt som en frugt i søde desserter. Det kan altså i nogle tilfælde være svært at vide, hvad forskellen er på en grøntsag og en frugt.

Af den grund har Michael Hildebrand Hansen fra Nyborg spurgt videnskab.dk, hvordan man egentlig skelner mellem frugter og grøntsager, og om der findes grænsetilfælde.

Jørn Nygaard Sørensen, som er seniorforsker ved Institut for Havebrugsproduktion, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, peger netop på avocadoen som et pudsigt grænsetilfælde. Når det gælder avocadoen, er det nemlig tradition, der afgør, hvordan den opfattes.

Regler for inddeling af frugt og grøntsager

Men det er ikke alene traditioner, der har betydning for måden, hvorpå vi opfatter en grøntsag eller en frugt. Biologerne har nemlig en række faste kriterier at inddele efter.

»En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær. Husk på, at jordbær er frugter, fordi de - ud over at vende tilbage år efter år - har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem,« fortæller Jørn Nygaard Sørensen og fortsætter:

»Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige.«

Hvad med tomaten?

Spørg Videnskaben Classic

Der er stillet mange gode spørgsmål til Spørg Videnskaben i de fem år, som Videnskab.dk har været i luften.

Hver uge 'genudsender' vi nogle af de bedste spørgsmål og svar fra brevkassen.

Denne artikel blev bragt første gang 22. august 2008.

 

Grænserne for, om man placerer en vækst i kassen med grøntsager eller frugter, kan altså være flydende. Det er rabarber og asparges eksempler på. Det samme er tomaten.

»Tomaten... Den er et godt spørgsmål. Morfologisk - altså hvad dens form og opbygning angår - er det en frugt, fordi den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig,« siger Jørn Nygaard Sørensen.

Men hvad vil fagmanden så kalde avocadoen?

»En avocado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag,« siger Jørn Nygaard Sørensen.

Så er det bare om at lede efter dessertopskrifter med avocado! Michael Hildebrand Hansen kan lede iført den t-shirt, han modtager som tak for det gode spørgsmål.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.