Har hunde virkelig brug for tøj?
Er det nødvendigt at pakke sin hund ind i trøje, hue og sko, når det er koldt udenfor? Spørg Videnskaben finder svaret – og afdækker, om hunde kan blive flove over outfittet.
Har hunde brug for tøj vinter sne kulde salt fryse

Det er okay at give sin lille hund tøj på, så længe det er for at holde den varm. Men det kan blive ubehageligt for hunden, hvis man putter tøj på den for sin egen forfængeligheds skyld eller for at have noget at grine ad. (Foto: Shutterstock)

Det er okay at give sin lille hund tøj på, så længe det er for at holde den varm. Men det kan blive ubehageligt for hunden, hvis man putter tøj på den for sin egen forfængeligheds skyld eller for at have noget at grine ad. (Foto: Shutterstock)

Det virker jo lidt fjollet:

Hunde har overlevet i naturen i tusindvis af år. Så trækker vi mennesker dem ind i vores liv, og pludselig mener vi, at hunde har brug for tøj for at klare sig gennem vinteren.

Kan det virkelig passe, at hunde er blevet afhængige af små sweatre og mini-vinterstøvler, eller er det en dille, der i stedet tilfredsstiller forfængelige ejere, spørger vor læser Mathias Christensen.

Hundetøj er ligesom alle andre emner vigtigt at belyse med fakta. Derfor har Spørg Videnskaben trukket adfærdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund til side for at få nogle svar:

Har hunde virkelig brug for tøj, eller får de bare tøj på, fordi ejeren er lidt skør?

»Det kommer an på, hvilke hunde vi taler om. De helt små racer som Chihuahua har reelt problemer her i kulden. De kan simpelthen ikke holde varmen.«

»Du skal tænke på, at de små racer har en større overflade i forhold til deres kropsvægt. Det betyder, at de skal producere meget mere energi og have et højere stofskifte for at holde varmen.«

Hundetøj kan godt være en hjælp

Men kan de så ikke bare spise noget mere, tænker du måske?

»Min erfaringer er, at de helt små hunderacer fryser, så snart det bliver koldt, også selvom de spiser godt nok,« lyder det fra Jørgen Damkjer Lund, der gennem 10 år har forsket i hundeadfærd og i dag er tilknyttet Barf Klinikken ved Dansk Barf Center, som ud over at drive en dyreklinik blandt andet udvikler hundemad.

»Det er rigtigt, at de også gerne må have lidt huld på kroppen og skal have de kalorier, de har behov for, men de kan have godt af hjælp ved at få lidt tøj på, når det er rigtig koldt,« fortæller Jørgen Damkjer Lund.

LÆS OGSÅ: Lufter du din hund nok?

hund fryser hue tørklæde vinter tøj jakke

Nogle hunderacer er godt hjulpet ved at få lidt tøj på i vinterkulden. De mindste racer har svært ved at holde varmen ellers. (Foto: Shutterstock)

Avl har gjort hundetøj nødvendigt

Store hunde og andre dyr

Store hunde, som midlertidigt har tabt pelsen, kan man ifølge Jørgen Damkjer Lund også give tøj på, så de kan holde varmen.

Andre husdyr som katte, kaniner og hvad man ellers kan finde på at have udenfor, skal kunne komme i læ og finde varme, så de kan klare sig på anden vis, hvis pelsen ikke er nok i sig selv.

Det virker underligt, at små hunde skal gå rundt i spraglede uldtrøjer, når deres forfædre har levet frit i naturen og haft det fint med at bruge pelsen som eneste værn mod kulde og sne.

Jørgen Damkjer Lund forklarer, at de små hunde først er kommet til meget senere, efter mennesker begyndte at avle hunde for at få dem til at se ud på en bestemt måde eller give dem særlige karaktertræk:

»Ulven kan uden problemer klare ned til 10-20 graders frost, og slædehunde er meget kuldetolerante. Men andre racer har vi har lavet om på, så de er meget små og tyndpelsede eller ligefrem hårløse. De har en højere legemstemperatur end almindelige hunde, simpelthen for at kunne modstå varmetabet, der kommer, fordi de ikke har nogen pels,« siger Jørgen Damkjer Lund.

LÆS OGSÅ: Mennesker har gjort hunde hjælpeløse

Hunde bliver syge ligesom os

Men hvad sker der egentlig med en hund, der fryser? Bliver den forkølet?

»Hunde fungerer på samme måde som os andre. Hvis de bliver udsat for nedkøling, så bliver de modtagelige over for forskellige dårligdomme og sygdomme,« forklarer Jørgen Damkjer Lund, der har været forsker på Landbohøjskolen og i perioder har været tilknyttet efterfølgeren, der hedder Det Biovidenskabelige Fakultet eller i kort form LIFE, der hører under Københavns Universitet.

»Og så er der et velfærdsmæssigt aspekt: Det er aldrig sjovt at fryse,« konstaterer Jørgen Damkjer Lund.

Hundesko kan hjælpe mod salt - ellers skyl poterne

Hvilke dele af hunden skal man dække med tøj, så den kan få varmen?

»Det er kroppen, der er den største procentdel, men det er også klart, at ekstremiteter som ører og poter også har nogle store blodkar, som bærer kulde og varme rundt,« siger Jørgen Damkjer Lund.

»Det vil sige, at der kommer varmt blod ned, der bliver afkølet og kommer tilbage til kroppen i afkølet form. Det betyder, at hundene skal varme det hele op igen.«

Om det giver mening for eksempel at give hunden sko på, er Jørgen Damkjer Lund ikke helt sikker på.

»Det kunne være en fordel, fordi der også bliver saltet på vejene, og der er nogle hunde, der får problemer med den blanding af sne og salt, der kommer op mellem trædepuderne. Det kan man også klare delvist med potevoks, der gør, at poterne bliver afvisende i nogen grad.«

»Forestil dig, at du selv har sne oppe mellem trædepuderne i blanding med salt og i en temperatur på under 0 grader. Det er altså rigtig koldt, og det kan fremkalde rødmen og irritere huden.«

»Derfor er det i hvert fald en god idé at skylle hundens poter, når man kommer hjem fra gåturen.«

LÆS OGSÅ: Danskere er vilde med sårbare, indavlede hunde

 

Har hunde brug for tøj vinter sne kulde salt fryse hundesko

Selv de sødeste og varmeste slædehunde kan få problemer med for eksempel hudafskrabninger på poterne, når vejene er fyldt med salt. Derfor kan det faktisk være en god idé at hundene sko på. (Foto: marylanddogsledding.com)

Nogle hunde fryser mere end andre

Hvor koldt skal det være, før små hunde skal have tøj på, er individuelt.

»Man må se på, hvordan hunden har det. Man kan mange gange se, at de fryser, og man kan aflæse det på hele deres bevægemønster. En varm hund bevæger sig frit og er glad, mens de andre skutter sig lidt og kan ryste.«

»Og når det er rigtig koldt, skal man være opmærksom på ikke at lufte sin hund for længe ad gangen,« lyder rådet fra Jørgen Damkjer Lund.

LÆS OGSÅ: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Tøj er godt for hunden - for hundens skyld

Det er altså nødvendigt for små hunde at blive dækket til, så de ikke bliver syge eller har det dårligt, og det kan være en god idé at give dem sko på, så de ikke får salt ind i trædepuderne.

Men selvom tøjet gavner hunden, betyder det jo ikke, at den synes, det er rart at have det på.

»Sådan noget kan en hund vænne sig til, men det er klart, at det kan blive for meget,« siger Jørgen Damkjer Lund.

»Når man ser amerikanere putte en masse tøj på en hund, handler det om, at de er forfængelige på deres dyrs vegne. Man skal hellere tænke på, at dyret skal bevare sin sundhed, og derfor kan den for eksempel ikke gå rundt med tøj på, når det er varmt. Så får pelsen ikke den luft, den skal have.«

Hvis man tager en søgning på nettet, kan man finde blandt andet kjoler, badekåber, regnfrakker, slips og halskæder til hunde. Man kan også købe kostumer, som forklæder hunden som en heks, football-spiller, pirat, abe, haj eller endda en elefant.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke snave med din hund

Grin ikke af hunden

hund i elefantkostume

At have det som en hund i et elefantkostume... (Foto: glamourdog.com)

Men kan hunde selv mærke, om de ser latterlige ud?

»Det kommer helt an på folks reaktioner over for dem. Hunde er meget følsomme over for de signaler, vi sender, og det kan være både positivt og negativt,« siger Jørgen Damkjer Lund.

»Man kan godt forstille sig, at en hund synes, det er meget sjovt, hvis den konstant får opmærksomhed, fordi den har tøj på. Men hvis folk griner af den, bliver den usikker, fordi den ikke rigtigt kan tolke signalerne, og så er det et problem for hunden.«

»Man skal tænke på, at selvom der er hunde, som man med fordel kan give tøj på under dårligt vejr, så skal man ikke klæde den ud for sjovs skyld eller for sin egen forfængeligheds skyld. Undgår man det, kan det ikke gå helt galt,« konstaterer Jørgen Damkjer Lund.

LÆS OGSÅ: Kan du få din hund til at gabe, når du gaber?

Videnskab.dk T-shirt til hunde?

Vi takker adfærdsbiologen for de mange svar og sender en T-shirt af sted til Mathias Christensen som tak for spørgsmålet.

Vi har desværre ikke Chihuahua-størrelse på lager; den del må mere modebevidste hundemodeskabere som Paris Hilton tage sig af. Til gengæld kan vores T-shirt bruges til en schæfer eller Sankt Bernhard.

Du kan læse svar på andre spørgsmål i Spørg Videnskaben - eller stille nye ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Det får din hund ud af at se fjernsyn

LÆS OGSÅ: Populære hundefilm påvirker dit valg af vovse

LÆS OGSÅ: Sådan undgår hunde hofteledsdysplasi

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk