WAUUW! Se NASA’s fascinerende nye billeder af Jupiter
Rumsonden Juno bringer os vilde, nye billeder af Solsystemets førstefødte, gaskæmpen Jupiter.
De evige storme, som hærger Jupiters overflade. Kæmpens atmosfære består hovedsageligt af hydrogen og helium, ligesom Solen. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)
Hvis man havde glemt, hvor fantastisk Solsystemet og de planeter, vi deler vores sol med, er, så har NASA en ny portion billeder klar til at feje benene væk under os, denne gang af gaskæmpen Jupiter, den største og ældste planet i Solsystemet.
Billederne er taget af rumsonden Juno, som har været i kredsløb om Jupiter siden 2016.
Junos primære mission er at indsamle data om Jupiters atmosfære, så vi kan blive klogere på gasplaneters sammensætning.
Det gør den over et gentagende, 53-dage langt kredsløb, hvis laveste punkt tager sonden hen over planeten i en højde af 4.200 kilometer, og hvis fjerneste punkt er 8,1 millioner kilometer væk.
Juno er også udstyret med ‘JunoCam’, et konventionelt kamera, hvis formål er at fotografere Jupiters hypnotiske overflade fra nær og fjern, til vores alles gavn og glæde.
Og nu, efter Junos 29. kredsløb om Jupiter, har vi fået nye, friske billeder ind, til at blive bjergtaget af.
Videnskab.dk har udvalgt nogle af de mest iøjnefaldende billeder, som du kan se i herunder.
Nærbillede af de hvirvlende gasskyer, som skjuler et enormt hav af flydende metallisk hydrogen, dybt under atmosfæren. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)
Tykke, hvide skyer ligger som et bælte over Jupiters ækvator. Juno kan se igennem skyerne ved at måle mikrobølgestråling. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)
Et nærbillede af en af de utallige, voldsomme storme, som præger Jupiters overflade. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)
NASA bliver blandt andet hjulpet af amatørastronomer, som dokumenterer hvordan de mange, konstant foranderlige storme udvikler sig, eller når der opstår nye storme. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)
Den ene af Jupiters poler. Til tider opstår der aurora, eller polarlys, ved polerne, skabt af planetens massive magnetfelt, som ved skydækket er 20 gange stærkere end Jordens. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)
Et sammensat billede, som viser hele Jupiter, fra en af polerne. Når Junos mission er fuldført, vil sonden styrte ned i atmosfæren og brænde op, men vil formodentlig samle data til det sidste, og give os et endeligt indblik i atmosfærens indre. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill)
Hubble har også taget vilde Jupiter-billeder
Som en lille bonus har NASA’s hårdtarbejdende Hubble-teleskop, der er i kredsløb om Jorden, også for nyligt rettet linsen mod Jupiter, små 406 millioner kilometer væk, og givet os følgende nye billeder:
Jupiter, som vi kender den, med den karakteristiske, røde plet, en storm, der er 2-3 gange større end Jorden, samt en ny, hvid stormsky, synlig i den øvre, højre side af planeten. Til højre for Jupiter ses ismånen Europa. (Foto: NASA/ESA/STScI/A. Simon/M. H. Wong/OPAL-holdet)
Jupiter fotograferet i ultraviolet, synligt og nær-infrarødt lys. Det nye perspektiv kan bidrage til vores forståelse af højdeforskellene og fordelingen af gasskyerne i atmosfæren. (Foto: NASA/ESA/STScI/A. Simon/M. H. Wong/OPAL-holdet)