Unge talenter er videre til finale med fremsynet rumteleskop

Annonce:

Finalisterne til den europæiske rumkonkurrence for unge ‘Odysseus II’ er blevet fundet.

Semifinalen blev afholdt på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø, hvor 11 hold af unge fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, England og Bulgarien mødtes.

I alt 27 unge deltog i de tre dages aktiviteter, der foruden konkurrencen bestod af en space science camp, hvor forskere fra DTU Space og undervisere fra talentplejevirksomheden Science Talenter holdt en række oplæg, der blev vist rumfilm, bygget og opsendt mini-raketter samt fremvist meteoritter.

Holdene præsenterede en række af projekter:

Fra koncepter om helbredsmæssige forhold under langtidsophold i rummet over rumrejser ved hjælp af solsejl til fysikken bag raket-opsendelser. Men vinderprojektet blev det bulgarske holds koncept for et gravitationsbaseret rumteleskop, der bruger Solen som gravitationslinse.

Team Magnetida, der består af 15-årige Katerina Samatovna Bakhtigaliyeva, 17-årge Zdravko Milkov Slavov og Feodor Svetlanov Konomaev på 16 år, vandt på grund af en dedikeret præsentation og »en meget fremsynet ide.«

»Odysseus-konkurrencen viser, at vi har masser af talent inden for rumvidenskab i Europa. Alle de fremlagte projekter var gode og blev præsenteret af velforberedte unge, som tydeligvis har lagt mange tanker og meget energi i deres arbejde« siger projektleder på Odysseus-konkurrencen og kommunikationsansvarlig på DTU Space, Morten Garly Andersen.

Annonce:

Alle konkurrencedeltagerne er i alderen 14 til 19 år, en kategori man kalder Pioneers.

Hvert hold har indsendt en projektopgave, der er blevet evalueret af Odysseus-organisationen i Bruxelles, og på den baggrund er de blevet udvalgt til at deltage i konkurrencen.

Team Magnetida skal nu til Frankrig og dyste videre i finalen, der finder sted 6.-7. juli ved Cité de l’espace i Toulouse.

Hovedpræmien ved finalen er en all-inklusive rejse til den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika.

DTU Space er regional partner på konkurrencen og har stået for den ene ud af en række semifinaler, som er afholdt i Europa de seneste uger. Konkurrencen er iværksat med støtte fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 for at øge interessen for rumforskning blandt unge i Europa.

ele

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts