Astronomer fra universitetet på Hawaii har opdaget en gigantisk galakse med et supermassivt sort hul i centrum. Galaksen befinder sig 12,8 milliarder lysår fra Jorden, og det betyder, at lyset fra den har været 12,8 milliarder år om at nå frem til os. Universet er 13,7 milliarder år gammelt, så galaksen med det store sorte hul i midten er blevet dannet forholdsvis tidligt i universets historie.
»Det er overraskende, at en så stor galakse eksisterede, da universet kun var en sekstendedel så gammelt, som det er nu, og at den rummer et sort hul, der har en masse svarende til en milliard sole,« fortæller Tomotsugu Goto, der stod i spidsen for det hold astronomer, der fandt den fjerne galakse. »Galaksen og det sorte hul må være dannet meget hurtigt i det tidlige univers.«
Galaksen med det sorte hul blev opdaget ved hjælp af det store Subaru-teleskop på toppen af den 4.200 meter høje udslukte vulkan Manua Kea på Hawaii. Galaksen dukkede op efter en opgradering af et kamera i teleskopet.
\ Fakta
LÆS OGSÅ
En omhyggelig analyse af lyset fra galaksen afslørede, at det meste lys faktisk ikke kommer fra galaksens stjerner, men fra det sorte huls omgivelser. Når stof bliver trukket mod det sorte hul, bliver det varmet op og begynder at lyse kraftigt, og derfor kan man faktisk detektere et sort hul, selv om man ikke kan se det direkte.
Forskningsresultatet bidrager til forståelsen af, hvordan og hvornår de første galakser og sorte huller blev dannet, og det viser, at galakser og supermassive sorte huller kan blive dannet samtidig.
Opdagelsen bliver publiceret i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society senere på måneden.