NASA-rumteleskopet Nuclear Spectroscopic Telescope ARray (NuSTAR) er det første rumteleskop nogensinde, der kan lave skarpe billeder af meget energirig røntgenstråling.
Denne stråling kommer fra voldsomme fænomener i universet som eksploderende stjerner og sorte huller, der spiser løs af deres omgivelser.
NuSTAR har studeret sorte huller
Siden opsendelsen i juni sidste år har NuSTAR således studeret det voldsomme og energirige univers – bl.a. to sorte huller i galaksen IC 342, der ligger ca. syv millioner lysår fra Jorden i retning mod stjernebilledet Camelopardalis (Giraffen).
Billedet her viser galaksen, der også kaldes Caldwell 5, optaget i almindeligt synligt lys. NuSTARs observationer er gengivet med violette farver og ses som to pletter i galaksens spiralarme.
NuSTAR giver helt nye muligheder
Selvom NuSTARs observationer måske ikke ser imponerende ud, så er det et langt skarpere billede end det hidtil har været muligt at lave.
Med de meget skarpe observationer håber forskerne, at de kan lære mere om de to sorte hullers natur. De tilhører nemlig en særlig gruppe af objekter, der udsender ekstremt kraftig røntgenstråling – såkaldte UltraLuminous X-ray sources (ULX).
Danmark har bidraget til missionen
Selvom NuSTAR er en NASA-mission, har flere forskningsinstitutioner bidraget til missionen – bl.a. Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space).
DTU Space har udviklet en særlig flerlagsbelægning til spejlsystemerne, der er en helt afgørende forudsætning for, at NuSTAR kan indfange den energirige røntgenstråling fra universet.