Fra European Space Agency’s (ESA) rumhavn Kourou i Fransk Guyana skulle der i dag, 20. november 2013, have lydt et ordentligt brøl, når teleskopet Gaia skulle sendes af sted på en femårig mission for at kortlægge vores egen galakse, Mælkevejen, med hidtil uset præcision.
Opsendelsen er dog blevet rykket en måned frem i tiden til 20. december, men det ændrer ikke på det imponerende stykke arbejde, som Gaia skal foretage, når det sendes afsted.
Teleskopet skal nemlig fotografere og følge over en milliard stjerner for at fastlægge deres nøjagtige position og deres bevægelser.
Dens bane ligger rundt om Solen, i et kredsløb cirka 1,5 millioner kilometer fra Jordens, nær et område der kaldes L2 Lagrange-punktet.
Med ombord har teleskopet to linser og det største kamera nogensinde skudt ud i rummet. Det kan tage billeder med næsten en milliard pixel. Til sammenligning tager den nye iPhone billeder med små otte millioner pixel.
Du kan læse meget mere om Gaia’s forberedelse og fakta om teleskopet på ESA’s hjemmeside.
Solskjold er både værn og energikilde
I videoen herover kan du se, hvordan det kommer til at se ud, når rumteleskopet kort tid efter opsendelse folder sit 10,5 meter brede solskjold ud.
I de seneste måneder er Gaia blevet testet grundigt, og det er disse tests, som er blevet fanget i den smukke timelapse-video. Den seneste måned har Gaia dog bare ventet på at komme af sted med en russisk Soyuz-løfteraket.
Det gyldne strutskørt har to formål:
-
Det skal skærme mod Solens kraftige stråler, så teleskopets udstyr lettere kan holde en temperatur på -110 grader celsius, som er krævet, når man tager billeder af fjerne objekter i rummet.
- Solpaneler monteret på skjolet skal opfange Solens stråler og generere strøm til Gaia.
Forskere – og Videnskab.dk – vil holde nøje øje med Gaia’s arbejde de kommende fem år.