Nyopdaget kæmpe-galakse overrasker forskerne

galakse UGC 1382 rummet astronomi

Galaksen UGC 1382 er langt større, end hidtil antaget. (Foto: NASA/JPL/Caltech/SDSS/NRAO)

Annonce:

Rummet er kæmpestort, og der er mange hjørner, vi mennesker endnu ikke kender til eller har udforsket.

Nu har forskere set nærmere på en besynderlig galakse, som ligger 250 millioner lysår væk i et område af universet, som astronomer indtil nu har betragtet som uinteressant.

Galaksen viste sig at være mange gange større, end forskerne troede.

Det skriver Nasa på deres hjemmeside.

Et nyt amerikansk studie viser, at galaksen UGC 1382 er 10 gange større, end man hidtil har troet. Derudover er galaksens kerne yngre end dens yderside, hvilket er meget atypisk for galakser.

Forskerne troede først, at UGC 1382 var stjerner, der blev dannet i elliptiske galakser, men denne type stjerner er mere tredimensionelle og fodboldformede – og UGC 1382 var mere flad. Derfor måtte det være noget andet.

Forskerne undersøgte nu galaksen med forskellige teleskoper. Ud fra det, de så i teleskoperne, kunne de bygge en model af den mystiske galakse.

Annonce:

Det viste sig, at UGC 1382 er mere end syv gange så omfattende som Mælkevejen – og, ifølge studiet, en af de tre største isolerede disk-galakser, der nogensinde er opdaget.

»Ved at forstå denne galakse kan vi få fingerpeg om, hvordan galakser dannes i et bredere omfang og opdage flere overraskende galaktiske kvarterer,« sagde Lea Hagen, der er kandidatstuderende på Pennsylvania State University og en af forskerne bag studiet, ifølge Nasas hjemmeside.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Astrophysical Journal.

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts