Nu har Europa også en følsom tyngdebølgedetektor

Annonce:

Nu er den europæiske tyngdebølge-detektor Virgo kommet med i jagten på tyngdebølger. Det skriver The Virgo Collaboration i en pressemeddelelse.

Sammen med de to amerikanske LIGO-detektorer vil Virgo nu lytte efter krusninger i rumtiden, der stammer fra kolliderende sorte huller eller andre voldsomme, kosmiske begivenheder.

Gennem de seneste år er Virgo-detektoren blevet opgraderet, så den nu skulle være klar til at opfange de kraftigste tyngdebølger. Den er dog ikke helt så følsom som de større LIGO-detektorer.

Det er vigtigt at have tre tyngdebølgedetektorer, for så bliver det muligt at bestemme, i hvilken retning tyngdebølgerne kom fra.

Når man kender kildens position på himlen, kan mere almindelige teleskoper rettes i den retning, så snart man detekterer en tyngdebølge. Så kan astronomerne finde ud af, om den begivenhed, der gav tyngdebølgerne, også afgav elektromagnetisk stråling som for eksempel røntgenstråling eller synligt lys.

Nu skal de tre detektorer arbejde sammen frem til 25. august, og så bliver de lukket ned for at blive forbedret yderligere. I efteråret 2018 starter de for alvor op igen.

hb

Annonce:

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts