I disse dage færdiggør NASA det, som bliver tidens mindste og billigste satellit.
Den kubeformede satellit er på størrelse med en kaffekop, kun lidt over ti centimeter stor og vejer omtrent halvandet kilo. På grund af den beskedne størrelse kaldes den en nanosatellit.
NASA har valgt at bruge en helt almindelig smartphone til at være den lille satellits hjerne, og dette gav dem en plads i Popular Sciences kåring over årets bedste nyskabelser.
Isterninger og quadrokoptere
Når årsskiftet nærmer sig, dukker en masse opsummeringer op af året, der gik.
En opsummering, som er sjov at få med sig, er magasinet Popular Sciences kåring af det, de mener er årets bedste, nye produkter og nyskabelser.
Her har NASA’s minisatellit, PhoneSat, kapret en af pladserne i rumfartskategorien. Kåringen fejrer 25-års jubilæum i år, og magasinet skriver på deres hjemmeside, at der skal meget mere til at få en plads på listen i dag.
»Siden vi startede kåringen for et kvart århundrede siden, er innovationshastigheden steget markant for hvert år. Tolv måneder er nu meget lang tid, og tærsklen for at være revolutionerende er meget højere, end da de første HDTV’er og elektriske biler kom.«
Både gadgets og teknologi til hjemmet har deres egne kategorier. For eksempel skulle der gerne snart komme en isterningeholder, som kan sikre dig mod spild.
Det, som fascinerede Popular Science ved akkurat NASA’s nanosatellit, var den nye brug af forbrugerteknologi, som smartphonen er, og at satellitten er så billig at lave.
Smartphones er avancerede computere
Ud over at kunne ringe med dem, er smartphones avancerede computere.
Hjernen, eller den centrale processor, i NASA’s prototype er en helt almindelig smartphone af typen Nexus One fra HTC.
Ifølge en tidligere pressemeddelelse fra NASA har disse telefoner det, der behøves for at fungere som satellithjerne: En hurtig processor, alsidigt operativsystem, mange små sensorer, højopløsningskamera, GPS og flere radioer.
Version 2.0 er allerede på betastadier, og der er det Samsungs Nexus S, som skal på rumtur.
Satellitter til folket
Under julegaveshoppingen er der nok mange, som mærker, at en lille størrelse ikke nødvendigvis betyder en lille pris, men NASA’s satelliltilfælde er det akkurat det, det gør.
I den tidligere pressemeddelelse skriver NASA, at delene til prototypen kun kostede 3.500 dollar, ca. 20.000 kroner.
Den lave pris og det, at delene kan købes i almindelige butikker gør, at satellitter på et tidspunkt kan blive mere tilgængelige for folket, for eksempel i skolen og til læring, uddyber NASA i pressemeddelelsen.
Sender i ti dage eller til batteriet dør
Små satellitter er imidlertid ikke noget nyt. For eksempel har Norge også lavet nanosatellitter.
En af de næste, som venter på at tage turen op fra jorden i Norge, er satellitten Cubestar.
NASAs PhoneSat 1.0 er planlagt til at skulle sendes op inden årsskiftet. Den skal blandt andet tage billeder af Jorden og sende billederne fortløbende tilbage over den frekvens, som bruges til amatørradio.
Det er ikke et stort job, men hovedmålet er at bevise, at mobiltelefoner kan have en funktion på denne måde i rummet.
Satellittens jobkontrakt varer i ti dage, eller til telefonens batteri dør.
© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson