Det europæiske rummission Euclid, der efter planen skal sendes op i 2020, har nu også et amerikansk islæt.
NASA har nemlig for nylig indgået en aftale med det europæiske rumagentur (ESA) om at deltage i missionen.
Euclid skal studere mørk energi
Euclid skal i bogstaveligste forstand studere universets mørke side: den mørke energi, der får universets udvidelse til at gå hurtigere og hurtigere.
Nobelprisen i fysik i 2011 blev netop givet til de forskere, der gennem observationer af fjerne eksploderende stjerner har afsløret, at universets udvidelse accelererer. En anerkendelse af, at det er et meget vigtigt tema i den moderne fysik.
Skal også undersøge galaksehobe
Den mørke energi kan som sådan ikke ses, men Euclid vil studere den ved gennem seks år at observere op til to milliarder galakser over mere end en tredjedel af hele himlen.
Observationerne skal bruges til at måle fingeraftryk af mørk energi, men også til at studere såkaldt mørkt stof, der dominerer de enkelte galakser og store samlinger af galakser (såkaldte galaksehobe).
Danske forskere bidrager
Danske forskere er også med i Euclid-missionen. Således samarbejder Københavns Universitet og Institut for Rumforskning og -teknologi ved DTU (DTU Space) om at bidrage til design af instrumenterne, levere dele til test af instrumenterne og deltage i test af instrumenterne før opsendelsen.
Desuden skal en del af data analysen fra satellitten foregå ved et nyt dansk data center i samarbejde med Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.
Mission skal give vigtig viden om universet
Det danske engagement giver forskerne direkte adgang til de umådeligt værdifulde målinger fra Euclid, der på afgørende vis kan være med til at forøge vores viden om, hvordan universet er opbygget og vil udvikle sig i fremtiden.
Den mørke energi dominerer nemlig universet og er derfor også nøglen til universets skæbne.