Mars-rejse kan skade hukommelsen og give angst

Annonce:

NASA’s planer om et besøg på Mars i 2030’erne kræver en hel del forberedelse. En del af arbejdet går på at undersøge, hvordan det egentlig vil påvirke et menneske at nå den røde planet.

Og nu viser ny forskning, at et årelangt eventyr til Mars kan skade astronauternes hjerner, skriver NBC News.

Den lange rumrejse vil nemlig betyde, at astronauterne bliver bombarderet med så meget kosmisk stråling, at det potentielt kan gå ud over hukommelsen og højne risikoen for angst.

Det viser det nye studie, hvor forskerne bombarderede mus med den samme type stråling, som man bliver ramt af i rummet, og derefter undersøgte musenes hjerner.

»Vores data giver yderligere bevis for, at lange rumrejser udgør en reel og unik trussel for integriteten af vores nervekredsløb i hjernen,« skriver Charles Limoli og hans kollegaer i studiet.

LÆS OGSÅ: En tur til Mars koster astronauterne en del af hjernen

Selvom eksperimentet er udført på mus, mener forskerne, at resultaterne med stor sandsynlighed også gælder for mennesker.

Annonce:

Samme forskergruppe har allerede udført et studie, som viser, at den kosmiske stråling kan give uhelbredelige skader på hjernen.

NASA vurderer, at man enten må bruge mere materiale til rumfartøjet end normalt for at beskytte astronauterne mod strålingen, eller bruge bedre og mere effektive materialer.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

LÆS OGSÅ: Den store drøm om Mars

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts