Nye resultater fra NASAs LADEE-mission (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) tyder på, at Månen er omgivet af en permanent skæv støvsky. Støvskyen bliver tættere, når meteorsværme, som for eksempel Geminiderne, kommer forbi.
Støvskyen blev opdaget ved hjælp af data fra LDEX (Lunar Dust Experiment).
Støvpartikler bliver hvirvlet op
LDEX har været med til at finde svar på et spørgsmål, som har optaget forskerne længe: Er der støv i Månens tynde atmosfære, og hvis der er – hvorfor?
Skyen består primært af små støvkorn, der er blevet hvirvlet op fra Månens overflade ved sammenstød med interplanetariske støvpartikler med høj hastighed. LDEX kortlagde mere end 140.000 af disse ‘sammenstød’ i løbet af seks måneder.
En eneste støvpartikel fra en meteor, der slår ned på Månen, vil hvirvle tusinder af mindre støvkorn op i det lufttomme miljø. Måneskyen bliver vedligeholdt af partikler, der til stadighed rammer Månens overflade.
Mange af de udefrakommende støvpartikler har en hastighed på flere tusinde kilometer i timen. Derudover flyver de mod uret, hvilket vil sige modsat af solsystemets planeter. Det betyder, at sammenstødene sker med høj hastighed og næsten vinkelret på overfladen.
60’ernes lysende glød
De første spor af støvskyen blev opdaget i 1960’erne, da ubemandede månelandingsfartøjer tog billeder af en lys glød tæt ved solnedgangen. Der var mere lys, end der burde være, hvis det var Solen alene, der skulle stilles til regnskab for det.
Også astronauter i Apollomissionerne rapporterede om en betydelig glød over måneoverfladen, når de var i kredsløb om den. Gløden dukkede op, når solnedgangen nærmede sig.
De nye observationer af støvskyen stemmer ikke helt overvens med de resultater, man har fra Apollo-missionerne. Det kan dog skyldes, at støvskyen tidligere har været tættere.
Andre måner og planeter kan også have støvskyer
Resultatet kan bruges til andet end bare at sige noget om vores egen måne.
Man kan overføre dem til andre lufttomme planetariske genstande, herunder planeter, asteroider og måner omkring andre af solsystemets planeter.