OBS – 12. NOVEMBER 2014: Denne artikel handler IKKE om Rosettas forsøg på at sende landeren Philae ned på kometen. Følg dagens store rummission via en anden artikel på Videnskab.dk: Åh nej! Rosettas landingsraket er i stykker. |
Rumsonden Rosetta blev for 10 år siden sendt afsted fra Jorden på en lang rejse, der blandt andet har budt på fem ture rundt om Solen.
Onsdag morgen, 6. august 2014 mellem kl. 10 og 14:30, når hun endelig den stivfrosne komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, som hun skal kredse om i en afstand af 25 kilometer.
LÆS OGSÅ: Nu vågner kometjægeren Rosetta
Det er første gang i historien, at en rumsonde skal følge en komet, mens den cirkulerer om Solen. Meningen med missionen er at samle data, som kan give forskere her på Jorden en ide om, hvad der sker med kometer, når de tøs op af Solen.
Håbet er at komme meget nærmere forklaringen på, hvordan vand, og dermed os mennesker, er endt på Jorden. Hypotesen er nemlig, at vand på Jorden opstod på grund af kollision med kometer.
Rosetta har dansk teknologi om bord
Rosetta er en ESA-mission (European Space Agency), men Danmark har også haft en finger med i spillet.
Rosetta bærer på sine egne solpaneler, som er afgørende for at lave og levere strøm til alle rumsondens dele. Den teknologi, som omdanner strøm fra panelerne til brugbar energi i rumsonden, er skabt hos virksomheden Terma i Lystrup lige uden for Aarhus.
Rosetta skal i løbet af det næste halvandet år følge kometens bane omkring Solen, indtil missionen slutter i 2015. Ifølge planen skal landeren Philae lande på kometen til november for at bore sig frem til prøver af kometens indre.
I de mere rolige dele af live-streamingen kan du nyde en simuleret solopgang på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, som Rosetta muligvis vil opleve det mange gange i løbet af det næste halvandet år:
(Video: ESA)
Du kan også følge Rosetta på Twitter via brugernavnet @esa_rosetta