NASA-chef: Liv i rummet kan findes på tre måner og en planet
Inden for ti år har vi svar på et af menneskehedens allerstørste spørgsmål, nemlig, om der er liv i rummet. Det forudsiger NASA-chef i denne TED Talk. Og ifølge ham er der fire steder, vi bør lede.

NASA-chef James Green jagter liv i rummet på tre måner og én planet. Hør hans begrundelser i denne video. (Video: TED Talk)

NASA-chef James Green jagter liv i rummet på tre måner og én planet. Hør hans begrundelser i denne video. (Video: TED Talk)

»Indtil for ganske nylig var det ikke et spørgsmål, vi tog særlig seriøst,« erkender James Green, leder af NASA's afdeling for planetvidenskab, i ovenstående TED Talk.

Men det gør de nu, astronomer verden over, som er på sporet af svaret på et af universets allerstørste spørgsmål:

Findes der liv i rummet?

LÆS OGSÅ: Hvordan kan liv i rummet se ud?

Liv i rummet understøttes af nyere observationer

James Green og hans kolleger har de seneste år gennemtrawlet rummet for at finde de tre kriterier for liv:

  1. flydende vand 
  2. energi 
  3. organiske materialer

»Jeg må sige, at i begyndelsen af min karriere troede jeg ikke på, at de fandtes i betydelige mængder hinsides Jorden. Venus er alt for varm - den har intet vand. Og Mars - tør og ufrugtbar.«

»Men nyere observationer har ændret den opfattelse,« siger NASA-chefen i TED Talken.

LÆS OGSÅ: Nobelpristager: Vi finder liv i rummet i min livstid

Måske er vi ikke alene

James Green peger på fire steder i verdensrummet, hvor liv kan tænkes at trives.

Første stop er netop Mars, efter at NASA i september sidste år annoncerede, at de havde fundet flydende vand på den røde planet i form af nogle mørke striber i kratere.

LÆS OGSÅ: NASA: Vand driver ned ad skråninger på Mars

»Det fortæller os, at Mars har alle de nødvendige ingredienser for liv. Så nu vil indlede en række missioner i jagten på liv på Mars,« siger James Green i videoen.

Han fortsætter derefter rundturen, som tager os forbi de to Saturn-måner Enceladus og Titan samt Jupiters måne Europa, inden han opsummerer:

»Så er der liv i rummet? Vi ved det ikke endnu, men vi er tæt på. De data, vi modtager, er enormt spændende og tvinger os til at tænke over spørgsmålet på nye måder. Jeg tror på, at vi er på rette spor. At vi inden for de næste 10 år kan besvare det spørgsmål. Tænk over det. Måske er vi ikke alene.«

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker