Middelafstanden mellem Solen og Jorden er 149,6 millioner kilometer.
Denne afstand kaldes også en ‘Astronomisk Enhed’ (forkortes AU efter den engelske betegnelse ‘Astronomical Unit’) og bruges til at angive afstande i rummet.
Jordens bane om Solen er dog ikke helt cirkelrund, men har form som en ellipse, hvor Solen ikke ligger i midten, men i det ene af ellipsebanens såkaldte brændpunkter.
Jordens afstand til Solen varierer derfor og er mindst i begyndelsen af januar (147,1 millioner kilometer), mens den er størst i begyndelsen af juli (152,1 millioner kilometer).
Jorden er tættest på Solen i dag
Netop i dag, d. 2. januar, passerer Jorden det punkt i sin bane omkring Solen, hvor den er tættest på vores livgivende stjerne.
Forskellen på ca. 5 millioner kilometer i januar og juli er årsag til, at det sollys, vi modtager i januar, er omkring syv procent mere intenst end i juli.
Årstiderne bestemmes af jordaksens hældning
For os, der bor på den nordlige halvkugle, virker det lidt pudsigt, at Solen er tættest på, når vi har det koldest.
Det er imidlertid sådan, at årstiderne hovedsageligt bestemmes af jordaksens hældning på 23,5 grader i forhold til Jordens bane omkring Solen.
Når det er vinter på den nordlige halvkugle, er det fordi, jordaksen hælder væk fra Solen, således at solstrålerne falder mere fladt på den nordlige halvkugle (Solen står lavere på himlen) og dermed varmer mindre effektivt og i kortere tid (dagene er kortere).
Et halvt år senere er den modsatte situation aktuel, og det er vinter på den sydlige halvkugle.