I juli fik beboerne på planeten Jorden for første gang nogensinde set udsigen over dværgplaneten Pluto.
Verden over fulgte forskere med, mens det ubemandede rumfartøj New Horizons fløj tæt forbi den lille planet.
Nu er nye billeder fra forbi-flyvningen netop blevet downloadet fra rummet, og ifølge den amerikanske rumfartsorganisation NASA er forskerne forbløffede over synet af Plutos isfyldte landskab.
Et af billederne er taget blot 15 minutter efter New Horizons tætteste møde med Pluto og giver et smukt udsyn til Plutos landskaber.
»Dette billede får dig virkelig til at føle, at du er der, på Pluto, og selv overvåger landskabet. Men billedet er også en videnskabelig guldgrube, som afslører nye detaljer om Plutos atmosfære, bjerge, gletsjere og sletter,« siger Alan Stern, som er videnskabelig leder af New Horizons-missionen, i en pressemeddelelse fra NASA.
Et indblik i en ukendt verden
Allerede få dage efter New Horizons tætteste møde med Pluto 14. juli 2015, blev de første billeder fra dværgplaneten sendt ned til Jorden. Billederne fra den lille plet i verdensrummet vakte stor begejstring og overraskelse blandt både danske og udenlandske forskere.
»Pluto er gået fra bare at være en lille lysplet i rummet til, at vi nu pludselig har fået detaljerede billeder af Plutos overflade. Det er et indblik i en helt ukendt verden,« siger udtalte eksempelvis den danske astrofysiker Anja C. Andersen, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Siden da har New Horizons bevæget sig længere ud i vores solsystem, men forskerne er løbende i kontakt med rumfartøjet og henter jævnligt nye data og billeder hjem fra rumfartøjet.
Det nyeste billede fra mødet med Pluto er taget med New Horizons’ vidvinkelkamera Ralph/Multispectral Visual Imaging Camera -18.000 kilometer fra dværgplaneten.
Viser tågen over Pluto
Billedet giver ifølge NASA et nyt indblik i tågen, som ligger i Plutos svage, nitrogenfyldte atmosfære.
»Ud over at være visuelt fantastiske, tyder disse lavtliggende tåger på, at vejret skifter fra dag til dag på Pluto, ligesom det gør her på Jorden,« udtaler amerikanske Will Grundy fra New Horizons-missionen i pressemeddelelsen,
Ifølge NASA tyder flere billeder på, at Pluto har et ’hydrologisk kredsløb’, som minder om vands kredsløb på Jorden. På Pluto ser det imidlertid ud til at være bløde og eksotiske typer af is, herunder nitrogen-is, som er involveret i kredsløbet – frem for vandis som på Jorden. Et sådant kredsløb havde forskerne ikke forventet at finde på dværgplaneten, lyder det fra NASA.
Plutos næste mål er udpeget
Mens forskerne nærstuderer billeder og data yderligere, flyver New Horizons videre ud i vores solsystem.
For nylig kom det frem, at New Horizons næste mål er blevet udpeget; det lille himmellegeme ’2014 MU69’.
’2014 MU69’ beskrives som en isfyldt verden, som befinder sig i de øde egne i Kuiperbæltet i vores solsystem.
Det forventes, at New Horizons vil flyve forbi ’2014 MU69’ i januar 2019, men der mangler en detaljeret redegørelse og analyse, før ’2014 MU69’ er endeligt vedtaget og godkendt som mål for missionen.