Nu er de første billeder fra Pluto her
Nye billeder fra missionen til Pluto giver for første gang indblik i en helt ny verden fyldt med bjerge, dale og is. Forskere har allerede fundet flere overraskelser.

»Billederne gør, at man tænker; ’Wow – det er mere spændende, end jeg havde regnet med’.«

Sådan lyder reaktionen fra den danske astrofysiker Anja C. Andersen, efter at den amerikanske rumfartsorganisation NASA har offentliggjort de første nærbilleder fra dværgplaneten Pluto.

Tirsdag fløj NASAs rumfartøj New Horizons forbi Pluto, og billederne, som fartøjet har sendt ned til Jorden, giver for første gang i historien mennesket indblik i, hvordan der ser ud på den lille planet.

»Pluto er gået fra bare at være en lille lysplet i rummet til, at vi nu pludselig har fået detaljerede billeder af Plutos overflade. Det er et indblik i en helt ukendt verden,« siger Anja C. Andersen, som er lektor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

NASA: Det er mind-blowing

Også hos NASA overgår de første billeder fra Pluto og dens store måne Charon forventningerne.

»New Horizons sender utrolige resultater hjem allerede. Dataene ser fuldstændig fantastiske ud, og Pluto og Charon er simpelthen ’mind-blowing’,« siger Alan Stern, som er leder (principal investigator) af New Horizons missionen i en pressemeddelelse.

De nye nærbilleder af Pluto viser blandt andet en bjergkæde med tinder, der rejser sig helt op til 3.500 meter over overfladen af den isdækkede planet.

NASA skriver, at bjergene formentlig ikke er ældre end 100 millioner år gamle, hvilket er ganske ungt i et solsystem, som er 4,56 milliarder år gammelt.

Det tyder ifølge NASA på, at Plutos overflade måske kan være geologisk aktiv - og at bjergene fortsat kan være i færd at blive opbygget.

»Det her er en af de yngste overflader, vi har set i solsystemet,« udtaler Jeff Moore fra New Horizons geologi-team i en pressemeddelelse.

Farven på overfladen afslører alder

Anja C. Andersen fra Københavns Universitet påpeger, at billederne viser, at der er en usædvanlig stor farveforskel på overfladen af planeten.

»Pluto har et meget lyst område, som ligner et hjerte, og så har den nogle meget mørkere områder. Som forsker bliver man umiddelbart helt vildt begejstret, når man ser det, for det betyder, at hele overfladen ikke kan have den samme alder – og at der formentlig må være geologisk aktivitet,« siger Anja C. Andersen.

Hun forklarer, at lyse, isdækkede områder kan sladre om planetoverfladens alder, fordi isen med tiden bliver snavset og mørk.

»Gammel is bliver snavset ude i rummet, ligesom vi kender det på Jorden. På Jupiters måner kan man for eksempel se, at isen er blevet brunsort med tiden, mens Jupiters måne Europa, som har en ung overflade, er mere hvid,« fortæller Anja C. Andersen.

Nyt indblik i Plutos måner

De nye billeder giver også forskerne indblik i Plutos store måne Charon, og ifølge NASA afslører billederne »et ungdommeligt og varieret terræn« på Charon.

»Et bælte af klipper og dale strækker sig over 1.000 kilometer og tyder på en udbredt frakturering af Charons skorpe, sandsynligvis resultatet af interne geologiske processer,« skriver NASA.

Billedet viser også en stor dal, som skønnes at være syv til ni kilometer dyb.

Charon er Plutos største måne, men dværgplaneten har fire andre måner - Nix, Hydra, Styx og Kerberos. Nye billeder af Hydra afslører ifølge NASA en tilsyneladende ujævn form på månen - se billedet i galleriet ovenfor.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.