Dybt, dybt under den frosne og døde overflade på Mars’ sydpol findes gigantiske søer af saltet og iskoldt vand.
Det antyder et nyt studie, der er udgivet i Nature Astronomy.
Italienske og hollandske forskere har brugt radarbilleder fra ESA’s satellit Mars Express, der kredser om Mars, til at få et kig på, hvad der gemmer sig under overfladen på Mars’ sydpol.
Et område, de også undersøgte tilbage i 2018, hvor de fandt de første tegn på flydende vand under isen på Mars.
Nu har de understøttet beviserne fra den første undersøgelse og tilmed også fundet frem til, at der formodentlig findes et helt system af søer under isen.
»Vi har identificeret den samme forekomst af flydende vand (som blev fundet tilbage i 2018, red.), men også fundet tre andre forekomster omkring vores første,« siger Elena Pettinelli fra Roma Tre University, der er medforfatter på studiet, til tidsskriftet Natures nyhedsside.
»Det er et komplekst system.«
Andre forskere har dog sået tvivl ved fortolkningen af resultaterne fra 2018 og efterspurgt flere beviser. Og trods den nye data er nogle forskere stadig ikke overbeviste om, at det virkelig er søer af vand, der er fundet tegn på, fortæller de til Nature.
Men hvis forskerne bag det nye studie viser sig at få ret, betyder det, at man kan bekræfte det første fund af flydende vand på planeten – og måske også bane vej til at finde liv.
\ Læs mere

Livet finder en vej
Umiddelbart tror lektor i astrofysik og planetforskning Kjartan Kinch fra Københavns Universitet ikke på, at det kolde vand halvanden kilometer under Mars’ sydlige polarcirkel kan fostre noget levedygtigt.
Det er der en simpel forklaring på.
Han fortæller, at tre ting med al sandsynlighed skal være til stede, før det er muligt, at livet kan blomstre og slå rødder et sted i universet:
Vand, energi og byggesten såsom aminosyrer.
Her på Jorden er det sollys, som de fleste organismer lever af. De steder, vi finder liv på bunden af oceanerne, er det typisk ved varme kilder såsom vulkaner. Eller også er dyrene dernede ådselædere, som lever af ting, der drysser ned oppefra, fortæller Kjartan Kinch.
»Udfordringen er at finde en energikilde, de kan leve af. Når liv kommer i gang, så vil det blive brugt op, fordi der ikke bliver tilføjet noget ny energi i en sådan sø, som der her er tale om.«
»Man kunne godt forestille sig, at der var en form for vulkansk aktivitet dernede, men det vil være ren spekulation.«
\ Læs mere
Mars-ocean
Man kan godt sige, at Mars er ganske ugæstfri, uden at fornærme nogen. På den røde planet skifter temperaturen hurtigt, støvstorme raser i dagevis, og på grund af den tynde atmosfære er trykket meget lavt, hvilket ville få alt flydende vand til at fordampe.
Men for omkring fire milliarder år siden var det anderledes. Der var med sandsynligvis flydende vand på Mars overflade. Det er der mange geologiske fund, der tyder på, for eksempel ringe i sten og erosion på Mars-jorden.
De mulige nyfundne søer under polarkappen kan ifølge forskerne være spor fra noget, der tidligere har udgjort et helt rum-ocean.
»Systemet har formodentlig eksisteret for længe siden, da planeten var meget anderledes. Vores fund er måske resterne fra systemet,« siger Elena Pettinelli til Nature.
Og på den måde kan fundet måske afsløre, at der på et tidspunkt har været andre end os jordboere i universet.
»Meget af det fokus, der er på Mars, handler om fossilt liv. Aflejringer efter liv fra dengang, atmosfæren var tykkere, og klimaet var bedre,« siger Kjartan Kinch.
Men han fortæller også, at man bestemt ikke skal opgive håbet for at finde liv i universet.

Vand flere steder i Solsystemet
Vand er det sværeste at finde i vores solsystem, men vi ved nu, at der er flere og flere steder, hvor det ser ud, som om der er flydende is under overfladen, siger Kjartan Kinch. Både på flere af Jupiters måner, én af Saturns såvel som en asteroide.
»Dermed er vi gået fra at tænke, at der ikke er flydende vand i Solsystemet til, at vi i dag ved, at der i hvert fald er fem-seks steder i Solsystemet, hvor det findes under et islag. Det er mere almindeligt, end vi troede for tyve år siden.«
Det gør det sandsynligt, at livet også eksisterer andre steder i vores eget solsystem, vurderer forskeren.