Ocean på Mars
Observationer lavet med Europas Mars-sonde støtter tanken om, at området omkring Mars' nordpol engang har været dækket af et ocean.

En visualisering af det område på Mars, der muligvis har været dækket af et ocean. (Illustration: ESA, C. Carreau)

En visualisering af det område på Mars, der muligvis har været dækket af et ocean. (Illustration: ESA, C. Carreau)

For flere milliarder år siden var Mars' nuværende nordpol dækket af et ocean. Denne tanke er ikke ny, men den får nu støtte af observationer lavet med den europæiske sonde Mars Express.

Sonden har lavet observationer med det såkaldte MARSIS-instrument, der er en avanceret radar. MARSIS sender radarbølger ned i overfladen og registrerer de reflektioner, der kommer tilbage.

Derved kan instrumentet afsløre opbygningen af Mars' undergrund ned til en dybde på mere end fem kilometer.

Observationer støtter tidligere teorier

MARSIS-data har afsløret aflejringer (sedimenter), der efter forskernes vurdering er en gammel havbund.

Sedimenterne er fundet inden for grænserne af en tidligere kortlagt, ældgammel kystlinje omkring Mars' nuværende nordpol.

Det er fortsat kontroversielt, om der har været et sådant ocean på Mars, men radarobservationerne fra Mars Express støtter i hvert fald idéen.

To mulige oceaner på Mars er blevet foreslået

Forskerne har foreslået to mulige oceaner:

  • Et, der eksisterede for fire milliarder år siden, hvor forholdene på Mars var varmere og generelt vådere.
     
  • Alternativt var der kortvarigt et ocean for cirka tre milliarder år siden, hvor is under overfladen smeltede efter et stort nedslag på planeten og derefter strømmede til lavtliggende områder.

Fremtidige observationer kan måske afgøre, hvilken af disse forklaringer, der er den mest sandsynlige - hvis der da ikke er tale om en kombination.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk