Eksplosionen er 100 gange større end vores solsystem, og 10 gange lysere end nogen kendt supernova, altså en eksploderende stjerne.
I fredags afslørede forskere, at de har observeret den allerstørste kosmiske eksplosion, der nogensinde er set.
Det skriver University of Southampton i en pressemeddelelse.
Den gigantiske eksplosion, AT2021lwx, blev første gang opdaget i 2020, men omfanget af den har indtil nu været et mysterium.
»Vi stødte på det ved et tilfælde, da det blev markeret af vores søgealgoritme, mens vi søgte efter en særlig type supernova,« fortæller studiets hovedforfatter, Philip Wiseman, forskningsstipendiat ved University of Southampton, USA, i pressemeddelelsen.
»De fleste supernovaer og Tidal Disruption Events (se faktaboks, red.) varer kun et par måneder, før de forsvinder igen. Derfor var det meget usædvanligt, at noget var lyst i mere end to år,« forklarer han.
\ Tidal Disruption Events (TDE)
Tidal Disruption Events (TDE) er et fænomen, som opstår, når en stjerne kommer for tæt på et gigantisk sort hul (et supermassivt sort hul).
Stjernen bliver ’ædt’ af det sorte hul, og samtidig udsendes lys og stråling – det er denne udsendelse, som forskerne kalder en TDE.
Hidtil har man i alt opdaget omkring 50-80 TDE’er, alt afhængig af hvordan man tæller, og hvor sikre målingerne er.
I det nye studie har forskerne observeret en TDE, som samtidig udsender en voldsom strøm af partikler – en såkaldt relativistisk jet.
Fænomenet kaldes en ’jetted TDE’ og det er indtil videre kun opdaget i alt fire gange, inklusiv det seneste fund (se dog boksen under artiklen med endnu en kandidat).
Læs mere i artiklen Vildt rumfænomen spottet for første gang i 10 år
På nuværende tidspunkt har den kæmpemæssige kosmiske eksplosion lyst op i tre år, og forskerne mener, at den må være dannet af en enorm gassky, som muligvis er blevet voldsomt forstyrret af og langsomt optages i et supermassivt sort hul.
Sådanne slags kosmiske begivenheder er meget sjældne. Så for at finde ud af eksplosionens størrelse har et hold astronomer, ledet af University of Southampton i USA, undersøgt det nærmere gennem flere forskellige teleskoper placeret rundt om i verden.
Resultaterne, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, viser blandt andet, at forskerne har kunnet analysere og dermed måle afstanden til og lyset af eksplosionen.
Det ser ud til, at eksplosionen fandt sted næsten 8 milliarder lysår væk og skinner omtrent to billioner gange kraftigere end Solen.
\ Ét lysår svarer til…
en afstand på 9,46 billioner kilometer. Det er en måleenhed for astronomiske afstande mellem et objekt til et andet fjernt beliggende objekt i universet, såsom en planet, et sort hul eller galakse.
Kilde: Den Store Danske
Det eneste kosmiske objekt, der har så stærkt et lys, som eksplosionen AT2021lwx, er en såkaldt kvasar – et supermassivt sort hul med en omkringliggende skive af gas, der gradvist og i høj hastighed strømmer ind i hullet.
»Med en kvasar ser vi lysstyrken flimre op og ned over tid. Men når vi ser tilbage over et årti, var der ingen detektering af AT2021lwx. Den er pludselig dukket op med en lysstyrke af de klareste ting i universet, hvilket er uden fortilfælde,« forklarer studiets medforfatter, Mark Sullivan, professor i astrofysik ved University of Southampton, USA, i pressemeddelelsen.
smb