Der er stor forskel på hvilket måltid man gerne vil indtage.
Nogle gange vil man selv fange fisken i bækken, selv høste det lokale korn til brødet, og selv møjsommeligt tilberede sovsen. Til tider vil man i stedet sætte sig på en god restaurant, hvor man kan nyde udsøgte smage fra fremmede lande, og det eneste arbejde man skal gøre er, at føre gaflen op til munden.
Der er visse ligheder med bøger. Til min daglige forskning vil jeg selv udvælge udsøgte råvarer og i stor detalje selv forarbejde maden (i overført betydning, naturligvis). Jeg vil kun spise den lokale fisk, og jeg nyder kun salat plukket i egen have.
Til jul er der helt andre boller på suppen.
Enkelte forfattere formår at tage et kæmpe forskningsområde, og gennem hårdt arbejde forstå alt det relevante. En sjælden gang er man ligefrem så heldig, at de også kan formulere sig, så det er en ren nydelse at vende side efter side.
Sådan vil jeg have mine bøger til jul. I år læser jeg derfor:
“Guns, germs and steel” af Jared Diamond
Forfatteren stiller spørgsmål som, “hvorfor er folk i Europa rigere end aboriginal australiere?”, og han gennemgår effekten på civilisationers udvikling af naturlig størrelser af græsfrø og sygdomme. Bogen er vist allerede en klassiker.
“Thinking fast and slow” af Daniel Kahneman
Han giver en morsom og dybt imponerende smuk gennemgang af i dags forståelse af den menneskelige hjerne. Det bliver ganske givet en klassiker.
Fælles for begge bøger er, at de begge besvarer superinteressant spørgsmål, som jeg ikke engang vidste, jeg havde.