Hvis du som rum-fan havde sat næsen op efter, at forskningsminister Christina Egelund havde en pose penge med til dansk rumfart, var mandagens igangsættelse af projektet Rumrejsen en fuser.
Til gengæld var der masser af rosende ord til den danske astronaut Andreas Mogensen – der dog selv var mere optaget af noget andet.
»Jeg må indrømme, jeg havde svært at ved at koncentrere mig under talerne, for mine øjne bliver draget mod billedet her bag mig,« tilstod astronauten for forsamlingen, der foruden forskningsministeren blandt andet bestod af universitetsprofessorer, erhvervsfolk samt fornemt besøg af Kronprins Frederik.
Billedet, der stjal den danske astronauts opmærksomhed, var af Den Internationale Rumstation, der stod flere meter højt og dannede bagtæppe til arrangementet, der skød projektet Rumrejsen i gang.
Det såkaldte formidlingsprojekt består af flere projekter rettet mod unge og skal sætte fokus på den danske astronaut og hans mission, navngivet Huginn, før han til august skal sendes af sted på sin anden tur til Den Internationale Rumstation.
I alt fire projekter ligger under Rumrejsen-projektet, der skal bruge rummissionen som løftestang til at få flere unge til at interessere sig for de såkaldte STEM-fag – kort for Science, Technology, Engineering, Mathematics.
Et af projekterne byder blandt andet på undervisningsmateriale til skolebørn, hvor børnene skal løse udfordringer, som hvordan man dyrker planter i rummet, og hvordan man arbejder med at forbedre astronauternes søvn gennem eksempelvis lysstyring.
Du kan læse mere om det, såvel som de andre projekter, på Rumrejsens hjemmeside: rumrejsen2023.dk.
\ Serie: Rumrejsen 2023
I 2023 vil den danske astronaut Andreas Mogensen tage på sin anden rummission, Huginn, og tilbringe et halvt år på Den Internationale Rumstation.
I den forbindelse dækker Videnskab.dk Andreas’ mission, rumforskningen og -industrien med temaserien ‘Rumrejsen 2023’ bestående af flere artikler og videoer.
Temaet er blevet muliggjort takket være støtte fra Novo Nordisk Fonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Kronprinsen: Vi skal være stolte
Foruden præsentationen af de nye Rumrejsen-tiltag bød arrangementet også på en række taler, der i rosende vendinger understregede værdien af at have en dansk astronaut.
»Vi skal være stolte af, at Andreas Mogensen er dansk statsborger og astronaut,« lød det fra Kronprins Frederik, som i sin tale også lagde vægt på, at Danmark med en astronaut slår over vores vægtklasse.
Lige så rosende ord lød fra Lars Sandahl Sørensen, direktør i Dansk Industri, der i arrangementets åbningstale gav udtryk for, hvor heldigt det var, at vi ikke bare havde en dansk astronaut – men at det oven i købet var en dansk astronaut, der entusiastisk og gavmildt formidlede sin viden om rumfarten og videnskaben.
»Det er inspirerende,« sagde han og præsenterede ét af tiltagene under Rumrejsen-projektet, hvor Andreas Mogensen skal sende live fra rumstationen. Det vises blandt andet på Experimentarium i København.
»Det kan inspirere andre til at blive astronauter, når man ser Andreas Mogensen flyve rundt deroppe,« mener Lars Sandahl Sørensen.
DI-direktøren tilføjede i øvrigt en tak til forskningsminister Christina Egelund (M) for at have skaffet yderligere omkring 10 millioner euro til ESA, Den Europæiske Rumorganisation.
Et beløb, der dog stadig ikke er tilstrækkeligt, har det blandt andet lydt fra Dansk Industri, hvilket du kan læse mere om i denne artikel: Kritik: Danmark står på sidelinjen under økonomisk rumfartseventyr.

Ministeren selv kom også ind den store inspiration, som Andreas Mogensen kunne være for unge mennesker.
»Nogle tænker måske – hvad skal vi lave 100 kilometer ude i rummet, når der er så dejligt på Jorden,« lød det fra forskningsministeren.
»Men det er i rummet, vi skal finde nogle svar, der kan gøre livet bedre på Jorden,« fortsatte hun og understregede den vigtige værdi, rumfart og satellitter har for den grønne omstilling.
Andreas Mogensen skal sendes til Den Internationale Rumstation fra Florida 17. august 2023.
Det er i hvert fald planen, fortalte den danske astronaut.
»Soyuz (den russiske raket, der førhen har taget astronauter til rumstationen, red.) sendes af sted, når russerne siger det. Florida kan dog have vildt og uforudsigeligt vejr, der kan forsinke opsendelsen, men vi sigter efter den 17. august,« sagde han.